Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Lovasakadémia

2015. július 24. 19:08 - patkószeg

Lovasakadémia az a hely, ahol iskolajármódokat oktatnak: iskolalépést, piaffe-ot, passage-t, iskolavágtát, redoppot, terre a terre-t, carriere-t. Ez évszázadok óta így van. Ez persze nem von le semmit azoknak az iskoláknak az értékéből, ahol nem foglalkoznak ezekkel a jármódokkal, csak azok nem akadémiák. Azok campagne iskolák, hiszen ezeken a helyeken a campagne jármódokkal foglalkoznak.

Az első világháborúig a hadsereg campagne iskolája Bécsújhelyen volt, a lovasakadémia a bécsi magasiskola volt. Ugyan ez a rendszer került tulajdonképpen felállításra a világháború után. A campagne iskola az örkénytábori iskola volt, a magasikola pedig a budapesti spanyoliskola volt.

Az akadémia a lovaskultúra művelésének legmagasabb helyszíne. Napjainkban a magasiskolák többnyire nem állami fenntartásúak, mivel megszűnt annak katonai indokoltsága. A magasiskolák magániskolák, ahol az igényes, a lovaskultúrát a legmagasabb szinten művelni kívánó privát lovasok kapnak kiképzést.

Szólj hozzá!
Címkék: lovasakadémia

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr207652700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása