Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Látni és érezni: Az ugrásváltás pillanata

2016. február 21. 10:08 - patkószeg

pimg_0945.jpg

Sokan azt állítják, hogy a kiképzett ló a legjobb tanítója a lovasnak. Ez részben igaz: annak idején több tízezer (valójában fogalmam sincs, hogy mennyi, de bődületesen sok) ugrásváltást végezhettem Dallos Gyula lovain és ezért bárki mondhatja, hogy így könnyű rutint szerezni, így könnyű soha el nem múló érzéshez és magabiztossághoz jutni. De mit tegyen az a lovas, akinek ez nem jut osztályrészül? Mindenesetre kezdjen gondolkodni!

Az Egyensúly, Elengedettség, Egyenesség könyv ide kattintva rendelhető.

Végülis a lovaglásnak nem a legnehezebb feladata az ugrásváltás, csupán két feltétele van: a ló áthajlíthatósága és a segítségadás megfelelő időzítése. Az áthajlítás az új belső csípő előretolásával (pongyolán az új belső csizma hevederre csúsztatásával) az új külső csípő hátravételével (pongyolán az új külső csizma heveder mögé csúsztatásáva) történik, miközben a lovas az új belső ülőcsontot terheli, az új külső ülőcsontot tehermentesíti. A segítségadást egyszerűen ollózásnak is szokták nevezni. De melyik a segítség adásának megfelelő pillanata?

Természetesen az amikor a ló lábai a földön vannak, hiszen magát az ugrásváltást a lebegési fázisban hajtja végre a ló és a segítségadással ezt a pillanatot kell annyival megelőzni, hogy a ló képes legyen a lovas kérését felfogni és arra helyesen reagálni.

Kívülről nézve látszik, hogy mikor vannak a ló lábai a földön.

A ló hátán (az érzés szerint) az a megfelelő pillanat, amikor a lovas csípői felfelé és hátrafelé mozdulnak. A képen az a pillanat látszik, amikor a ló külső hátulsó lába már a földön van, ez az a pillanat, amikor a lovas csípője legelőrébb és legmélyebb helyzetből már megindult felfelé és hátrafelé. Az ugrásváltás segítségére ekkor nyílik lehetőség.

Az előző részt ide kattintva olvashatod!

1 komment
Címkék: lovasérzés

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr878407848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realcowboy · www.pknranch.hu 2016.02.21. 12:12:05

Az nem biztos, hogy a jól kiképzett ló feltétlen oktatója is lesz a lovasnak, de egy biztos. amíg nem ülsz fel egy már kiképzett jó lóra, gőzöd nincsen arról az érzésről, amit majd szeretnél érezni, ha sikerül odaérned.
persze azért amit akarsz a lótól, jó, magad is tudod, mert másképpen nem megy. ezért van az, hogy gyengébb képességű lovas, hamar kioltja egy jól képzett lóból, a belerakott tudást.
süti beállítások módosítása