Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A kiképzés célja az öntartás

2016. szeptember 16. 07:23 - patkószeg

jzs.jpgJosipovich Zsigmond világosan ír erről: "A nyers lóból hátaslóvá történő képzés egyes fejlődési szakaszainak felsorolásakor a követkeő sorrendet tartottam helyesnek: elengedtetés, egyenesre igazítás, melyből az egyensúly és végül az öntartás (használati egyensúly) következik. Az öntartás áll az utolsó helyen, az azt megelőző rendszeresen felépített munka lezárásaként." Josipovich évezredes nemzeti hagyományunkat fogalmazza meg, azt az egyszerűséget és természetességet, aminek eredményeként könnyed és harmonikus, de egyben praktikus is a magyar lovaglási stílus.

Öntartásban a ló a lovas különösebb segítsége nélkül önállóan dolgozik - oldja meg a lovas kívánalma szerinti  feladatokat a fordulatokat, az iramváltásokat, az akadályokon való áthaladást, stb. Az öntartásban lévő ló hasonlatos a jólképzett kutyához, amelyik póráz, vezetőszár használata nélkül is önállóan a gazdi lába mellett halad, annak mozgásához igazodva. Az öntartás a végletes együttműködés kifejeződése.

Az öntartás kialakításának lényeges eleme a descent de maines és descente de jambes technika, amiről ide kattintva olvashatsz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr2111711541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása