Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Fillírozni

2018. június 24. 07:30 - patkószeg

xIMG_6638-1.jpgEz az az lovas kifejezés, amit még a google sem "ad ki". :) Hosszú idő után most kétszer is "szembe jött velem". Sallay Sándortól hallottam a múlt héten, pár hete pedig Wágenhofferné Magyar Ágnestől. Ő fillirozásra a zongorázás kifejezést használta.

A fillírozás katonai kifejezés. A lovas karjának összes ízületét ellazítva, csuklójából és ujjaiból eredő finom mozgással fenntatja keze érző helyzetét, lova puhaságát.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr4614066159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simon Csaba Endre 2018.06.24. 21:39:42

"A ritmus, a hangképzés, az intonáció: ezek voltak további, állandóan hangoztatott „vesszőparipái”. A hangképzéssel kapcsolatban Rados gyakran mondta ezt a kifejezést:… „fillirozott, azaz szőt-font hang” – ennek a gyakorlását elengedhetetlenül fontosnak tartotta. Ez a gyakorlás mód abból áll, hogy a vonót a lehető leglassabban „vezetjük” a húron (sose „fogjuk!”, mindig „vezetjük!”) – a pillanat és a milliméter legkisebb törtrészében is egyensúlyozva! A helyes, minden pillanatban pontos egyensúly teszi lehetővé a minimális erőfelhasználást. Nagyon-nagyon nehéz és nagyon-nagyon hasznos gyakorlási mód."

Forrás: www.parlando.hu/2013/2013-2/2013-2-2-Deak.htm
süti beállítások módosítása