Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Díjlovas OB: A változatlanság mocsara

2018. szeptember 04. 07:51 - patkószeg

Nem voltam sokat kint - de mindent láttam. A rendkívül motivált fiatalokat, a sikerek érdekében a legnagyobb áltodazokra is hajlandó szülőket és az őket körülvevő amatőröket: edzőket, sportvezetőket, bírókat. És ez így nem jó. Mondhatnám a végeredmény katasztrofális. A versenyzők arra képtelenek, hogy vágtában körbelovagolják a négyszöget, lovaik merevek, kényelmetlenek, engedetlenek, egytől egyig. Egyik se megy hátból, csak dőlnek, dőlnek neki a szárnak. A tiszteletkört, mióta világ a világ vágtában kell megtenni! Ha erre képtelenek a legjobb magyar lovasok, akkor minden csak önáltatás.

Kedves Fiatal Barátaim! Ez nem a ti hibátok! Azoktól, akiktől "tanuljátok" a lovaglást ugyanígy csinálják, mint ahogyan ti! (3:05-től nézzétek, csak ellenálló engedetlen lovakat fogtok látni!)

Hogy milyennek kellene lennie az ifik tiszteletkörének, azt ide kattintva lehet látni. A lovak (egy kivételével) engedelmesek, nyugodtak, a lovasok számára biztonságosak, laza, hosszú száron lovagolhatóak. A magam részéről ezekre a lovakra inkább felülnék, mint a díjlovakra.

Szakmát csak olyantól lehet tanulni, aki maga is szakembertől tanulta. Ne tévesszenek meg benneteket a versenyeredmények! Nem feltéttenül szakember az, aki sikeres a versenyen, lehet, hogy csak jobb a lova a többieknél. Sőt, lehet, hogy azt is készen szerezte, és a mercédesz sofőrjeként azt próbálja veletek elhitetni, hogy képes mercédeszt gyártani. Ha engedelmes lovat szeretnétek, ha boldogságot szeretnétek lovatokkal a versenyeken,  ha nem szeretnétek, hogy ijedezzen lovatok, ha nem úgy akartok versenyezni, hogy az erőlködéstől leszakad a kezetek, ha tényleg ki akarjátok hozni lovatokból, magatokból a bennetek lévő lehetőségeket, akkor olyan edzőhöz forduljatok, akikről tudjátok, hogy jó szakembertől tanulta a szakmát. A kérdést saját edzőtöknak ne tegyétek fel, mert ma Magyarországon ez a legnagyobb sértés!

A versenyen csak két profit láttam: az ács-csapatot és a főbírót. Mégiscsak fel kellene tenni a kérdést, hogy miért van az, hogy állandóan ácsék nyernyek! A válasz egyszerű, egyedül ők azok, akik évek hosszú során át szakembertől, mestertől tanulták a szakmát. Prutkaynak pedig a kisujjában több tudás volt mint az összes többi puccos külföldi bírónak összesen. Prutkay bármelyik lovasa lazán körbelovagolná a tiszteletkört, Prutkay maga is képes lovast és lovat képezni és ezért bírálni is tudja a látottakat.

Hogy edzőként kihez fordulhattok? Keressétek meg a Senior Lovasok Egyesületét. Az összes ottani szakember, mégha többsége nem is díjlovas, akkor is jobban ért a lókiképzéshez, mint a díjlovas sztáredzők. Egyébként a díjlovasedzőknek az a jó hírem, hogy ebből a mezőnyből nem lenne nehéz kiemelkedni. Hosszútávon az lesz a legsikeresebb edző, aki szakembertől tanulja a szakmát. Aki a tudásba fektet, az lesz a sikeres! Ezt elkezdeni sohasem késő! Persze ez nem megy az egyik pillanatról a másikra, a tudást nem lehet hétvégi kurzusokon elsajátítani. Mestert kell keresni és éveken, évtizedeken át mellette kell lenni, hogy a kultúra belétek ivódjon.

A szakbizottságról csak annyit, hogy az nyilvánvalóan az edzők (saját maguk) érdekeit képviseli és nem a lovasokét. Épp ez az indoka annak, hogy olyan bírókat hívtak meg, amilyeneket. Nem érdekük, hogy bárki is szembesítse a lovasokat a kívülről nyilvánvaló helyzettel.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr10014220887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pici_rigó 2018.09.04. 13:11:35

Mindig nagy tisztelettel olvasom a bejegyzéseit kedves Goblyos úr! Néhány gondolatomat megosztanam, habar hozzátenném, hogy sajnos én csak hobbi lovas vagyok, és max heti 2 lovaglást engedhetek meg magamnak, ezért a ralatasom csekélyebb, de talán az amatőr szintet is érdemes meghallgatni.
Az egyik edzomtol hallgattam éveken keresztül, hogy az itthoni lovas kultúra nagyon gyenge. Sokáig nem ertettem, hogy ezt, hogy gondolja. Miután ettől az edzomtol elváltak az utjaink realizálódott bennem a szomorú valóság. "Egyszerű", wannabe lovaskent nagyon kevés esélyem van arra, hogy bárhol is komolyan vegyenek. Jártam a lovardakat, néztem a társaságot, az edzőket, lovakat és magát az edzést és rendkívül elkeseredtem.
Lovardak terén az esetek nagy százalékában az igenytelenseget láttam, ami számomra a lóval való foglalkozás abszolút semmibe vétele... A lovardak közösségei sok esetben a lovat mint csupán eszközt és nem PARTNERT kezelték. Az edzők az osztályba belesuvasztanak rengeteg embert és jobb esetben 5 perc marad teljes értékben a lovasra. Nem beszélve arról, hogy sok pénzt hagyok ott és ennek töredékét kapom vissza, azt is akkor ha ramenosen "kovetelem". Az iskolalovakat akikkel a legnagyobb tisztelettel kéne bánni, semmibe veszik. Fáradtak, közömbösek, apatikusak... Lehetne még cifrazni.
Ha az elit "krém" szintjén ez a probléma, akkor ennek a dolognak a megoldását az alapokon kéne kezdeni. Nálunk. Szerintem. Nem véletlenül leszünk ilyenek, mert a krém is kezdi valahol.
Én elhatároztam, hogy lovasoktato leszek, sajnos hiányos meg a tudasom, de próbálom hozzátenni, javitgatni szakirodalombol. Én úgy tervezem, hogy az oktatás a lovas és a ló közötti harmonian, valtozatossagon fog alapulni. Nos ezzel a nézettel én nagyon kevés helyen találkoztam. A kiképzési skalaval egyetlen egy oktatonal találkoztam ..
Ugy gondolom, hogy ezek a problémák nem ezen a szinten gyökereznek, van hozzá köze, de ha az egyszerű, mezei embernek sincs fogalma ezekről, akkor miért gondoljuk, hogy a szakembereknek, versenylovasoknak kifogástalanabb? Hisz ez lenne az alap, nem igaz?
Legnagyobb tisztelettel,
Melcsi
süti beállítások módosítása