Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Azért is nóniusz!

2018. október 19. 09:44 - patkószeg

Tegnapi blogbejegyzésemhez (Alkalmas-e a nóniusz díjlovaglásra) igen sok, általában támogató vélemény érkezett, az ellenvéleményeket tuladjonképpen két csoportba lehet soroni. (A bejegyzést ide kattintva lehet olvasni.)

1. A nóniusszal ugyan részt lehet venni a díjlovassportban, de nem nyerőeséllyel.
2. Zümmögő (használjuk a magyar nevét) kivételével nem volt sikeres magyar képzettségű ló az elmúlt harminc évben.

El kell ismerni, hogy a felvetéseknek van igazságalapja. No nem azért, mintha a napainkban divatos német, holland, stb. vérvonallal rendelkező lovak jobbak lennének akár a magyar fajtáknál, többek között a nóniusznál, hanem a díjlovaglást körülölelő sportpolitikati (üzleti) megfontolások miatt. Erre viszont azt tudom mondani, hogy azok nincsenek kőbe vésve, azok erős sportpolitikával, divattrendek építésével változtathatóak, sőt időről időre önmaguktól is változnak. Csak emlékeztetnék mindenkit, hogy nem is olyan túlságosan régen, 1940-ben, ha lett volna olimpia, akkor a nemzetközi közvélekedés szerint azt Bíró Imre nyerte vona meg nóniuszával. A díjlovaglás pont azért tart napjainkban ott, ahol, mert a díjlovaglásban nem a kiképzési szempontok dominálnak, hanem az egyes országok tenyésztői érdekei: a díjlovaglás az észak-nyugat európai lótenyésztés akaratát követi. A hatvanas években még nem  így volt, ezért nyerhetett orosz (szovjet) díjlovas olimpiai bajnokságot Rómában. Ma ez elképzelhetetlen. No nem azért mert a trenddiktáló országokon kívül nem nő olyan ló, nem nő olyan lovas, aki eséllyel pályázhatna a legnagyobb versenyek megnyerésére, ez nem minőség, nem lókiképzés kérdése, hanem üzlet, szebben mondva sportpolitika.

Ezeket elfogadva viszont felvetődik a kérdés, hogy miért ne kísérelhetnénk meg a saját lófajtáink előtérbe helyezését - legalább idehaza? Vagy akár egy túklépésnyivel is előrébb kerültünk az elmúlt harminc évben a külföldi lovak nyakra - főre vásárlásával? Lett ennek bármiféle hozadéka? Lettek nemzetközi eredmények? Nem! De nem volt mindez baj, hiszen kiderült, hogy nemzeti fajtáink - így a nóniusz - szemernyivel sincs hátrébb az import lovaknál. Én legalábbis egy külföldön vásárolt lóra sem emlékszem, ami nemzetközi versenyeken sikereket ért volna el. Az utolsó sikeres ló, ami nemzetközi versenyeken is helytállt Bordal, az F1-es nóniusz volt. Előtte pedig Magyar Imre lova Harta (anglo-arab) és Makó (versenyneve: művész, nóniusz). Igen, igen - az elmúlt hatvan (!) évben csupán az említett négy ló volt csupán eredményes, ami magyar képzettséggel és magyar lovassal versenyzett nemzetközi színvonalon. (Ebből meg három nóniusz.)

Ez persze nem jelenti azt, hogy bármiféle statisztikát lehetne képezni a magyar fajtájú lovak eredménytelenségét alátámasztandó, hiszen a háború után a díjlovaglás a tiltott kategóriába tartozott majdnem a nyolcvanas évek elejéig. Tíz év próbálkozási időt adott a sors a magyar lovakan (jöttek is az eredmények: Bordal, Legény, Cifra, Golf, stb.), de Aktion vétele után, a kilencvenes évek elejétől a hazai lovasok az egyszerűbbnek látszó (!) utat a nemzetközi trendekbe való zokszó nélkül befekvést választották és komoly magyar lovas, magyar fajtára nem ült, sőt az ciki lett. :( Szóval a kilencvenes évek elejétől egyszerűen nincs kipróbálva hazai tenyésztésű ló! (Zümmögőt ne számoljuk ide, mert az ugyan hazai kiképzésű volt, de nem magyar színekben, más sportpolitikai megitéléssel került a nemzetközi élvonalba, hiszen éppen azért kellett még a nevét is megváltoztani, nehogy a magyar gyökerek látszódjanak. És Aktiont se számoluk, hiszen az meg nem magyar kiképzettséggel (Daniel Ramseier) és a holland lótenyésztést éltetve szerezte sikereit.)

Szóval a nóniusz tenyésztőknek (és a többi magyar lófajták tenyésztőinek) csak azt tudom üzenni, hogy húzzatok bele, tegyétek előbb hazai, majd nemzetközi divattá fajtátokat. Bízzatok elődeitekben, azok nagy hozzáértéssel, nagy szakértelemmel művelték szakmájukat. Keressétek gyökereiteket, hozzatok áldozatokat, nőjetek fel hozzájuk! :)

Utóirat: Látott már valaki olyan komoly lovas mestert, aki nem a saját hazája fajtáin lovagolt volna?

Második utóirat: Nem a nóniusz, hanem a magyar lovak szerelmese vagyok!!!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr6214310055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lang Attila 2018.10.29. 19:04:34

Azért ne feledkezzünk meg Pamír-ról sem, Pachl Péter gyönyörű Shagia ménjéről.
süti beállítások módosítása