Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Fiatal lovak kiképzése I.

2010. október 28. 06:55 - patkószeg

A ló megismerésének és a partneri viszony kialakításának szükségessége:

Jelen cikksorozat a F.E.I. által a közelmúltban Warendorfban megszervezett Fiatal lovak kiképzése című konferencián elhangzott legfontosabb gondolatokat foglalja össze mindhárom lovas szakág művelői számára.

A lovak, kiváltképp a fiatal lovak képzése során a "viselkedéshez kapcsolódó tulajdonságok ismerete és felhasználása elengedhetetlen". A ló menekülő állatfaj. Veszély esetén a legbiztosabb védelmet a menekülésben keres, bár "ijedősségük" mértéke igen változó.

Az összetartás, a csoportszellem szintén a védelmet és a biztonságot erősíti, melyet a csoporton belüli világos rangsor kialakítása tovább fokoz. A lovak természetes környezetükben, lassú mozgás közepette, napi 15-16 órán át táplálkoznak. Általában mentesek az agresszivitástól, a problémákat legtöbbször a szakszerűtlen kezelés, a rossz tapasztalataik alakítják ki. A türelem, a nyugodtság és a következetesség eredményre vezető volta szemben áll a hangoskodó durvaság riasztó hatásával.

A ló kiképzése legtöbbször az addig megszokottaktól eltérő helyszínen kezdődik. A megváltozott környezet, a fokozottabb elvárások, majd a lovas súlya elbizonytalanítja, zavarttá teszi a fiatal lovat. "A megfelelő képzés nem csak azon mérhető, ahogyan javul a ló mozgásának minősége, hanem azon is, hogy mennyire sikerül visszaállítani a ló természetességét, egyéni karakterét." A lovakat, különösen a fiatal lovakat nem lehet, úgymond "egy kaptafára" kiképezni. Felépítésüket összehasonlítva, karakterüket, temperamentumukat vizsgálva a lovak igen különbözőek lehetnek. Ráadásul a fiatal lovak esetében ezek a jellemzők folyamatos fejlődésen, illetve változáson mennek keresztül. Az egyed természetének és szokásainak vizsgálata, megfigyelése és megismerése különösen fontos a lovas és trénere számára.

A ló elégedettsége és a napi munka iránt megnyilvánuló készsége az ember és a ló közötti stabil és harmonikus partnerségen alapszik. A mentális fejlődés kitüntetett fontosságú a képzés során. Az ember és ló közötti viszony csak akkor lehet megfelelő, ha az a ló jólétén alapszik. A félelmek kialakulásának, az ellenkezések és az ellenszegülések, a belső feszültségek és feszességek elkerülése csak a ló kívánalmainak és karakterének figyelembe vételével lehetséges.

Fiatal ló képzését szakszerűen csak tapasztalt, független ülésű, korrekt segítségeket adó lovas végezhet. Csak sokoldalúan képzett lovas képes megfelelően reagálni a fiatal ló folyamatosan változó súlypontjából adódó kihívásokra. A kiképzés helyes irányvonalához igen közel áll a helytelen, ezért még a legkiválóbb lovas sem dolgozhat, a munkát folyamatosan kívülről kontrolláló tréner nélkül. Elképzelés nélküli munka, szükségtelen kényszerek, vagy bántalmazás a ló fizikai és szellemi károsodását okozhatják. A lovas tudása ott végződik, ahol az erőszakoskodás elkezdődik.

Végezetül álljon itt egy idézet Bodó Imrétől: "A lovaglás célja, hogy lovainkat minden jármódban egyensúlyban mozgassuk, és ezáltal a lovak használati élettartamát két-három év helyett 15-20 évre nyújtsuk meg."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr92404331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása