Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Laterális és longitudinális

2010. december 17. 00:12 - patkószeg

Tudom, nagyon tudományosnak hangzik a cím. Pedig nem az! Két szó, amire a magyar lovas szakszövegben nincs igazán használatos kifejezés, és ami nagyon sok félreértésre ad okot.

A hagyományos magyar szakszöveg csupán a hosszhajlítás kifejezést használja, és nem különbözteti meg az oldal irányú hajlítást, azaz laterális hajlítást a hosszirányú hajlítástól, a longitudinális hajlítástól. Az általános gondolkodás szintén ezt, a két hajlítás különbségét figyelmen kívül hagyó logikát követi. Öreg hiba!

A hosszhajlítás kifejezés alatt, valójában oldal irányú hajlítást kell érteni. Az oldal irányú hajlítás a ló elengedtetését, a külső oldalon lévő izmok nyújtását célozza. Fordítva is igaz. Az elengedettséget az oldal irányú hajlíthatóság könnyedsége jelzi.

A ló hosszirányú hajlítása az összeszedettséget célozza. Elengedettséget, ügyességet és megfelelő erőnlétet igényel. Az oldal irányú hajlíthatóság előfeltétele a hosszirányú hajlíthatóságnak, a kétfajta hajlítás (a laterális és a longitudinális) nem egyenértékű. Ha valaki csupán a hosszirányú hajlítással törődik, akkor óhatatlanul feszességet és elejére esett lovat „kap” eredményül, és ez, mint tudjuk sem a lónak, sem a lovasnak, sem a külső szemlélőnek nem ad kellemes érzést!

3 komment
Címkék: hosszhajlíás

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr922520928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eclipse007 2014.01.04. 18:35:49

Mi számít oldal irányú hajlításnak, és mi számít hosszhajlításnak? Például a vállat be, combra való engedés, farat be, stb. milyen irányú hajlítás?

patkószeg 2014.01.14. 20:20:52

A hosszhajlításnak többfajta értelme van! Hosszhajlításnak nevezzük a három, vagy négy patanyomon végrehajtott feladatokat: vállat be, farat be, oldaljárás. Ettől elkülönül az olalirányú és hosszirányú hajlítás fogalma, ami a külföldi szakirodalom laterális és longitudinális hajlításnak nevez.

kandare 2014.01.14. 23:20:18

@eclipse007: Hosszhajlításról (laterális hajlításról) beszélünk (a teljesség igénye nélkül) a sarkok, nagykörök, kiskörök, vállat be, travers, renvers, féloldalazás és piruettek lovaglásakor. Ezt igen jól szemlélteti a fenti, felül nézetbôl készített fotó. A longitudinális hajlítást egy magas összeszedettségben lévô lóról, oldalról készített fotó tudná jól megmutatni mivel az a ló felsô vonalát tudná szemléltetni. Longitudinális hajlításról akkor beszélünk, amikor a súlypont eltolódik hátra felé és a hátulsó lábak az elülsôkhöz közelebb kerülnek (konchajlítás), a nyak felívelôdik, a ló körvonala "megrövidül". Ezt az "összetolódást" nevezzük longitudinális hajlításnak.
süti beállítások módosítása