Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Mantra

2012. augusztus 01. 07:57 - patkószeg

klasszikus hajlítás.jpgMint a mantra, mondják a lovasedzők a hosszhajlítás szársegítségét: „a belső szár hajlít, a külső szár megtart”. De hogyan lehet ezt egykézbe vett szárakkal végrehajtani? A szárak összefogásával hogyan lehet egyszerre a belső oldalon hajlítani a lovat és ezzel együtt a másik száron „támaszkodtatni”? Megmondom, hogyan – sehogy!

Akkor ebből az következik, hogy egykézbe vett szárakkal nem lehet helyes hosszhajlítást lovagolni? De lehet, csak talán a mantra nem igaz!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr714689865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realcowboy · www.pknranch.hu 2012.08.01. 08:34:27

hát erre is van egy rc közmondás, gyakran el is sütöm:
"minek akar valaki egy kézzel lovagolni, ha kettővel sem tud?" :)
azért pntosítnék, mert sajnos a western lovasok (vagy akik annak szeretnék maguka tudni) között gyakran látni, hogy az alulról építkező tanítási módszert átlépve, mindjárt egy kézzel akarnak megtanítani dolgokat a lovuknak. soxor mindezt feszítő zablával kiegészítve. pedig egy egykezes szárhasznlattal bemutatandó versenyszám, masszív kétkezes idomítás előz meg.

rapika11 2012.08.22. 16:30:24

A mantra igaz! Azonban azon a szinten ahol az egykezes vezetést megkövetelik azon a szinten már illik a lovat üléssel és csizmával meghajlítani. Gondoljunk csak arra, hogy Kassai Lajos amikor nyilazik melyik kezével fogja a szárakat? Pedig Ő nem díjlovaglásban szerepel. Bárki kipróbálhatja egy jól belovagolt lovon, hogy ha megfelelően rövidíthető lépésben szinte a szárak mozdítása nélkül röviden hátraarcot lehet vele lovagolni. Ez ugyan így bemutatható ügetésben és vágtában is, igaz ehhez nagyon jó és független ülés szükségeltetik valamint megfelelő lovasérzés.
süti beállítások módosítása