Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Az összeszedettség egyszerűsége

2013. február 23. 13:31 - patkószeg

Mind a modern, mind a klasszikus lókiképzés egyik legfőbb célja az összeszedettség elérése. Az összeszedett ló átengedő, azaz lovas legkisebb (!) jelére azonnal, a lovas akaratának megfelelően reagál. Bár ezt nem vitatja a modern megközelítés sem, mégis a versenyeken egészen más elvárások érvényesülnek. Összeszedett ügetés helyett például lendületes munkaügetéseket lehet még a legnagyobb versenyeken is látni, a lovak egészen nyilvánvalóan távol állnak a testi és lelki relaxációtól (lovas szaknyelven az elengedettségtől): mindenkinek hiányérzete van, lovasnak, lónak, bírónak, nézőnek. A legszomorúbb az, amikor a díjló olyannyira feszült (lovas szaknyelven feszes), hogy a versenypályára való lovaglás előtt a hangosbemondó megtiltja a nézők mozgását, a vakuval való fényképezést, stb.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy az összeszedettség egészen más dolog, az az átengedőséget célozza még az Irányelvek szerint is. Ez pedig nem különleges mozgást, hanem elsősorban a ló teljes figyelmét jelenti, ami fegyelmezettséget és együttműködő készséget eredményez. Ezt a kívánalmat fogalmazza meg a mondás: „Az átengedő ló mellett ágyút lehet sütögetni.” Ennek teljes ellentétét láthatjuk az egyes versenyek eredményhirdetésekor, amikor a lovak össze-vissza „bogárzanak”, vagy ezt megakadályozandó, a lovasok csak segédszárakkal vagy egyéb segédeszközökkel tudnak részt venni a verseny ezen részén.

Az összeszedettség a végletekig fokozott elengedettséget is jelenti, ha ehhez tényleges és teljes koncentráció is járul, akkor a végeredmény az egyszerű, mondhatnánk unalmas mozgás. Néhány hete Bad Füssingben lehetőségem nyílt egy magasiskolai feladatokra is kiképzett lóra felülni. Ha valaki azt kérdezi, mit éreztem, a becsületes válasz az, hogy semmit! De, hát pont ez a lényeg! Az egyszerűség, a természetesség sallangmentes! A ló minden idegszálával rám figyelt, a legkisebb segítségre is azonnal reagált, de persze ez a mozgásán semmit sem változtatott. Úgy mozgott, ahogyan a Jóisten teremtette és nem akart annál többet mutatni. (Csak a feszes ló „lebegtethető”, az is csak ideig-óráig, azután megunja, vagy tönkre meg benne!) Az összeszedettség a ló és lovas kapcsolatában nyilvánul meg, az kívülről nehezen követhető, külső szemlélő csak bizonyos dolgokból tud következtetni arra. (Ha valakinek esetleg nem lenne világos, hogy miről beszélek, az nézzen meg egy felvételt a bécsi spanyoliskola lovairól, vagy ha már magyar hagyományokat akar vizsgálni, akkor vegye elő a budapesti spanyoliskola dokumentumait!)

Na de hát mi van a lendülettel, a térölelő mozgással? Sajnos, minden vonatkozó elvárás ellenére azt kell, hogy állítsam: a lendület kívülről nem látszik minden esetben, még a környezet, a versenyek „szakmai közönsége” és bíróinak vonatkozó elvárásai ellenére sem!

Kedves lovas barátaim!

Amikor az összeszedettséget keresitek, akkor a saját érzéseitekre támaszkodjatok, ne a környezet elvárásaira! Az összeszedettséget (lovatok és saját magatok boldogságát) az egyszerűségben keressétek! A végeredmény sokkal jobb lesz!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr615100112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.02.23. 19:49:01

Nagyon pozitívnak tartom, hogy végre valaki üres szakszavak sorolása helyett a lovas érzést hozza szóba. Videók, régi fényképek nézegetése iránymutató lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy egy lipicai vagy egy ibériai ló mozgás mintája soha nem hasonlítható egy melegvérű sportlóéhoz és az elmúlt 20, 30, 50 évben maga a sportló is nagyon átalakult mind küllemében, mind mozgásában.
Azért úgy gondolom, hogy egy jól kiképzett, jó lovon megérzett elengedettséget, lendületet, összeszedettséget, átengedőséget egy kicsit árnyaltabban is le lehetne írni annál, mint hogy "semmilyen".
Én talán úgy fogalmaznám meg, hogy a ló minden jármódban a lovast szinte magába szívja, a segítségek majdhogynem gondolat átvitel szintjén működnek. A ló szinte alig várja, hogy fokozhasson csak engedni kell, csizma segítség szükségtelenné válik mégis pihe könnyű marad a támaszkodás és ugyan ilyen egyszerűen vissza lehet térni akár a legmagasabb szintű összeszedettségbe.

kandare 2013.02.23. 20:17:00

Ha a kiképzés korrekt, akkor még az eredetileg unalmas, lapos mozgású ló is rugalmasabbá, emelkedettebbé válik (és itt nem egzaltált, feszes lebegésre gondolok). Helytelen kiképzéssel még az amúgy jó adottságú ló is lapossá, unottá, merevvé vagy puhává tehető.

kandare 2013.02.23. 20:51:19

Az összeszedettség végletekig fokozott elengedettséget nem jelenthet, egy bizonyos pozitív feszültség elengedhetetlen hozzá, hiszen éppen a magas összeszedettségben végrehajtott feladatok nagy erőkifejtést is feltételeznek. Teljes elengedettség mellett igen nehéz lenne pl. egy levade kivitelezése, ahol a ló két hátsó lábán hozzávetőleg 600 kiló súlyt kell hogy egyensúlyozzon.

patkószeg 2013.02.24. 10:35:41

@kandare: Hozzászólásaiddal egyetértek, de azok egy bizonyos megközelítést tükröznek. Vannak más megközelítések is, a különbség csak árnyalatnyi.
A témakörben az egyik legerősebb élményemet néhány évvel ezelőtt a Stadhalléban szereztem. A hereziek tartottak bemutatót. A tomboló közönségtől körülvéve, a legmagasabb feladatok végrehajtása után a lovak odadobott száron sétáltak, vagy egyhelyben hosszú száron ácsorogtak, ugyan úgy, mint az öreg gazda lova a kocsi előtt a kocsma ajtajában.
Minden esetre azt hiszem ugyan arról beszélünk (illetve írunk): te pozitív feszültségről, én megfeszített figyelemről, koncentrációról.

kandare 2013.02.24. 11:16:30

Most írtad le a lényeget. Mégpedig azt a váltást(!), ami a nagy (pozitív) feszültség alatt (a koncentráció önmagában kevés lenne, hiszen hatalmas fizikai terhelésről is van szó)végrehajtott feladatok és az azt követő teljes elengedettség állapota tükröz. De a kettő nem egyszerre van jelen.
süti beállítások módosítása