Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Sasvári Zoltán fb-n közzétett levele

2014. március 26. 18:38 - patkószeg

10150306_10201624033503188_909766503_o.jpg

Tegnap este Szakály Istvánnal részt vehettünk egy remek kurzuson, amit Gőblyös István kajászói lovardájában tartott. A lovak száron létéről és szárra állításáról volt szó. Ennek a fogalomnak a magyarázatára itt nincs elég hely és idő. Az este három részből állt, először az elméletét vettük át és sok minden letisztult a fejemben, amit korábban csak sejtettem. Jól érthető, gyakorlatias és lebilincselő előadás volt. Ezt követte a gyakorlati rész egy fiatal, még képzetlen lóval. A csikó elengedetten és munka készen reagált, a kért feladatokra annak ellenére, hogy már pihenő időben kellett teljesítenie. A ló ruganyos és könnyed volt, bár számomra úgy tűnt, hogy olykor kevés az előremenetel, így ritkábban volt ütemes is, mit én vártam. Ezért remélem gyakrabban láthatom később, a "helyes út" visszaigazolására. A harmadik és egyben utolsó fázisa az estének Gőblyös István Zita nevű lovával folytatódott. Zita egy 11 éves Magyar Sportló kanca. Végtelenül fegyelmezett és koncentrált munkát produkált. Magasan képzett, remek tulajdonságokkal rendelkező ló. Kézen történő munka során vállat be, farat be, vállat ki, farat ki, féloldalazás gyakorlatokat hajtott végre. Sajnos a kézen történő munkáról kevés tudással és tapasztalattal rendelkezem, ezért próbáltam lovassal a hátán elképzelni és így értelmezni a gyakorlatokat. Készségesen, engedelmesen és mindig átengedően reagált a ló. A benyomásom az volt, hogy az előremenetel, a lendület egy kicsit kevés volt. Mivel a lovas a ló mellett áll és így hajtja végre a kért feladatokat, ezért szerintem nehéz a mozgását gyalogosan követni. Remélem egyszer lesz szerencsém ezt a remek szakembert nyeregben is látnom ezen a kivételes lovon. Sajnos minden ott szerzett tapasztalatomat nincs lehetőségem leírni, de aki kíváncsi nagyon szívesen elmesélem személyesen a teljes 3 óra izgalmait. Azért mertem ezt itt leírni, mert Gőblyös István személyében egy nyitott és kivételesen intelligens szakembert ismertem meg. Ezért biztos vagyok benne, hogy nem veszi rossz néven a személyes benyomásaimat, sőt meggyőző válasszal él majd felém, amiben megcáfol, vagy aminek igazán örülnék, megerősít. Végül meg kell még említenem, hogy ez a tartalmas kurzus teljesen ingyen volt, Gőblyös István nagyvonalúságának és önzetlenségének köszönhetően. Köszönöm szépen Gőblyös Istvánnak, sokat tanultam az előadásmódról, a lovaglásról, a bánásmódról. Úgy érzem a látottaknak köszönhetően sikerül még egy kicsit tovább lépnem.

 

Kedves Zoltán!

Megtisztelő beszámolód a tegnap estéről és becsületes, mindenre kiterjedő kritikád köszönöm, nagy szükségem van rá. Bár nem ismerjük egymást, írásodból egy igazi lovasember bontakozik ki. A leírtakat nem szertném cáfolni, hanem megfontolni és végiggondolni szeretném, amihez idő kell. Értem azt, amiről írsz és én is hasonlóan látom a helyzetet. Mindkét ló lendületét fokozni kell. Azt gondolom, hogy a lendület javítása az elengedettség további "erősítésével" fog érvényesülni. De a lendület fokozódása nem biztos, hogy látható lesz kívülről, az talán csak mindkét ló "táncosságában", délceg járásában fog megmutatkozni.

István

(A fényképet Tajti-Szalay Mártának köszönöm.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr865880164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása