Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Asszertív kommunkikáció

2015. április 13. 21:46 - patkószeg

I-love-ponies-i-love-horse-riding-I-heart-tab.pngNa - gondolom - a cím láttán mindenki abbahagyja a cikk olvasását. Pedig az asszertív kommunikáció a lókiképzés szempontjából kiemelkedően fontos és nem is olyan bonyolult, mint azt első ránézésre gondolhatnánk.

A kommunikáció sokfajta lehet. Az egyik véglet az az agresszív stílus, amit legegyszerűbben bicskanyitogatónak lehet nevezni. Az ilyen kommunikáció a másik félből ellenszenvet, ellenállást vált ki. A másik véglet a passzív kommunikáció, amikoris a kommunikáló szándékáról nagyon keveset, vagy szinte semmit sem tud meg a másik fél. Az asszertív kommunikáció viszont a másik félből együttműködést vált ki.

A jó lókiképző kommunikációja asszertív, hiszen az egyik legfontosabb célja az együttműködés kialakítása! Az asszertív kommunikáció eredménye az, amikor a lovas segítségek jelekké, azaz külső szemlélő számára láthatatlanná olvadnak. A jó lókiképző nem egyszerűen azt akarja, hogy elképzelései érvényesüljenek, hanem mindehhez együttműködést kíván négylábú társától. Ezért tartózkodik mindenféle durvaságtól, ezért vigyáz arra, hogy kommunikációja folyamatosan asszertív legyen!

Az asszertív kommunikáció a tudás, a szakértelem bázisán magabiztos és határozott. Az asszertív kommunikáció egyenes és őszinte. Az asszertív kommunikáció tekintettel van a másik fél lehetőségeire, képességeire. Az asszertív kommunikáció tanult magatartásforma.

Ide a végére nyomok egy szmájlit, hogy oldjam a feszültséget! :)

És most jöhet a lájközön!

Egyébként az asszertivitás a lovasember egyik legfontosabb tulajdonsága.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr737365914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Ronay 2015.04.13. 22:55:15

Miért kell a smiley? A cikk teljesen korrekt, csak éppen nagyon rövid.

Utólagos engedelmeddel itt egy link az asszertív kommunikáció általános leírásáról:

lajtorjastudio.hu/tudastar/asszertiv-kommunikacio/

Alapvetően olyan kommunikációs stratégia, ami a lókiképzés mellett minden más társas lény, így az ember esetében is kiválóan használható.

Mondhatni, a magabiztos, céljait elérni akaró, de másokra is figyelemmel bíró egyén ösztönösen asszertív stratégiát választ.

Halász Péter lovas edző · https://www.facebook.com/tudatoslovas/ 2015.04.14. 15:25:15

asszertív = önérvényesítő "Az asszertív kommunikáció olyan önérvényesítést takar, ahol Ön a saját igényeit kielégíti, oly módon, hogy közben a másik fél igényeire is tekintettel van."
süti beállítások módosítása