Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Pilár

2015. május 13. 07:42 - patkószeg

bilder_2013_086_masolat.jpg

Maga a pilárok közötti lókiképzés és annak célja mindig is rejtély volt számomra. Első nekifutásra a legnagyobb ellentmondásnak tűnik az oszlopokhoz "kötni" a lovat a kiképzés szándékával. Mindemellett a pilárokhoz a legmagasabb feladatok kiképzését társítottam.

De mindez nem így van. Bent Branderuptól tudom, hogy a pilárt a fiatal lovak képzése során használták. A fiatal, de fizikálisan és karakterében erős lovat az oszlopokhoz lekötve, csípőjét és vállát jobbra és balra addig "nyomkodták", míg a lóban ki nem alakult a kiképzője iránti követő magatartás, a végletes együttműködési szándék. Mindehhez persze nem feltétlenül szükséges a pilár, de biztonságosabb.

A pilárok közti munka másik fontos területe a magas minőségű lovasképzés (!) volt. A végletesen kiképzett, pilárok közt mindhárom jármódban (iskolalépés, piaffe, redopp) mozogni képes lovon tanították a lovasoknak az egyes jármódokhoz és a különböző feladatokhoz (vállat be, farat be) kapcsolódó érzések "megtalálását", a segítségadás módjának végtelenü precíz begyakorlását.

Szólj hozzá!
Címkék: pilár

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr207455504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása