Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Branderup a lovas testének mozgásáról

2016. augusztus 16. 15:46 - patkószeg

w-corazon-vorwaerts-abwaerts.jpg

A lovas derekának minden jármódban követnie kell a ló hátának mozgását. Csípői így fel és le, előre és hátra mozognak. Azonban a hát mozgásának "túlságos" követése ugynúgy hiba, mint a derék merevsége. Az előbbi akadályozza, az utóbbi zavarja a hát mozgását.

A lendületet, azaz a ló hátának nagyobb fokú lengését az üléssel lehet fokozni. Természetesen, ha a ló nem reagál az ülés segítségére, akkor másodlagos segítséggel kell beavatkozni.

A felsőtestnek viszont függetlennek kell lennie a csípő mozgásától. A felsőtest az egyensúlyozásra, a ló és lovas súlypontjának befolyásolására való, mind előre és hátra, mind oldalirányban. Hiba tehát, ha a felsőtest a csípő mozgását követi.

Meg kell jegyezni, hogy felvétel alkalmazása során a lovas kétfajta mozgást végezhet. Ha csak a felsőtestét veszi hátrább (ez lehet akár nagyon csekény mértékű, például a lovas fejének felemelése), akkor az a közös súlypont hátravételét fogja eredményezni. A másik lehetőség, hogy a súlypont hátravételével egyidejűleg a lovas hátrabillenti csípőjét is. Ez a ló csípőjének lesüllyesztését eredményezi. Ez utóbbit csak a kiképzés előrehaladottabb fokán lehet alkalmazni, mert a fiatal ló hátát túlterheli, megmerevíti, ellenállásra készteti.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr5710415482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása