Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kóstolgatsz, Gyurikám? :)

2017. január 14. 13:52 - patkószeg

af5529.jpg

Kedves Gyuri!

Legutóbbi blogbejegyzésedben (a cikk ide kattintva olvasható) azt latolgatod, hogy vajon Fazék akadémista stílusban ugrat-e, vagy sem az emlékezetes burgenlandi militaryversenyen.

Mindenek előtt meg kell, hogy jegyezzem, az akadémista szó hallatán egyrészről olyan vagyok, mint a helyőrségi paripa (hegyezem a fülem, mint katonaló a trombitaszóra), másrészről olyan vagyok, mint az illetékes elvtárs (értem a viccet, csak nem szeretem). A cikk, illetve a felvetett téma kapcsán viszont olyan vagyok, mint a székely góbé, akit hegedűtudásáról kérdeznek ("Valószínűleg tudok, csak még nem próbáltam").

De mit tesz ilyenkor egy elhivatottságáról közismert, tudásában a mélységeket ostromló, tekintélyében pedig az egekig törő szakértő? (A félreértések elkerülése végett jelzem, hogy most magamra céloztam.) Álláspontja végleges kialakításához természetesen áttanulmányozza a fellelhető forrásokat. Szerencsére most sem volt nehéz dolgom, hiszen tudtam, hogy mit keressek: egy fotót, ami perdöntő lehet felvetett kérdésedben. (Figyelem: óvatosan kóstolgassatok, mert fejből vágom a teljes magyar lovas szakirodalmat, a vonatkozó képanyaggal együtt!)

Szóval a fenti képre alapozott álláspontomat az alábbiakban olvashatod:

Fazék a perfomansza legutolsó momentumáig akadémista stílusjegyeket hordoz, kivéve a legutolsó pillanatot, amikoris eleresztette a szárakat.

Éppen ezért szeretném felhívni Gyurikám a figyelmedet és rajtad kereszül Fazék, valamint az érdeklődő olvasó figyelmét is, hogy lóról esés közben semmilyen körülmények között sem szabad elengedni a szárat, különben a szárakkal együtt nemzeti hagyományainkat is elengeditek!

További blogírási sikereket kívánva, maradok barátod és tisztelő híved:

István

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr2312124977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panyi György · http://envokazoregsam.blog.hu/admin/stat/top 2017.01.14. 14:22:09

Hí Steve ! Ennek az volt az alapja, hogy néhány hónappal ezelőtt, az "Örkény Lovastanárok" azon vitatkoztak vehemensen, hogy a csúszdán hogyan kell lejönni. Volt mellé egy fénykép is, ami egy mintegy három méteres brutális mélybeugrót ábrázolt, a lovas pedig szinte hanyatt feküdt rajta. Ez volt a vita tárgya, hogy előre kellett volna dőlnie, avagy jó volt úgy ahogy volt. A fénykép egyébként Caprilli korabeli volt. Szóval ezt a mélybeugrót nézték csúszdának. Ez volt az éle a dolognak. Másik dolog, a szár megtartása azon alapul, hogy ha a lovas elengedi a szárat elveszítheti a lovat, ami harc közben végzetes lehet. A Fazék esetét viszont nem én néztem be , hanem te, tudniillik itt nem egy egyszerű lóról esésről van szó, hanem bukásról, ráadásul vízben, ahol nem túl egészséges, ha a ló rád fekszik, és bukás esetén az első számú szabály, minél messzebb kerülni a lótól, ami magába foglalja azt is hogy engedd el a szárat, mert megakadályoz ebben. Te talán életedben nem buktál lóval, így nem tudhatod miről beszélek, ezért vagy ráutalva, hogy szakirodalmat nézegess teljesen nyilvánvaló dolgok esetén. Steve, én így is szeretlek, nem kéne mindent magadra venni, nem rólad szólt a sorok köze....!

patkószeg 2017.01.14. 16:39:31

@Panyi György: Jajj. Gyuri! Nem érted a viccet?
süti beállítások módosítása