Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Campagnelovaglás

2017. szeptember 12. 06:52 - patkószeg

0284_16_45_41_masolat_1.jpg

A fiatal ló képzése a campagnelovaglással kezdődik. A kiképzésnek ez a része a lónak a lovas segítségadásaival való megismertetését, valamint a lendület kialkítását célozza. A lendület a hátulsó láb előrelendülése. A hátulsó láb előrelendülése független a láb hátralendülésétől. Míg a hátrelendülés szöge a tolóerővel, ezzel együtt a sebességgel arányos, addig az előrelendülés a hordozóerővel, a fordulékonysággal. A lendületnek azért nincs köze a sebességhez, az iramhoz, mert az előbbi a hátulsó láb előrelendülésével, míg a második a hátralendüléssel arányos. Ezért lehet (és kell) az összeszedett jármódokat lendületesen lovagolni.

A lendület kialakítása során kulcskérdés a ló egyenessége, ugyanis ferde lovat nem lehet felvenni, ennek hiányában  a lovas erőfeszítése nem a lendület, hanem a sebesség növelésében merül ki. Modern díjlovas versenyeken ezért látni ritkán lendületes lovat, annál inkább iram felett mozgó, az összeszedettséget munkairammal helyettesítő feladatmegoldásokat. Az egyenesség és a lendület kérdése azonban nem egyszerű, mert az egyenességet viszont csak a lendület birtokában lehet kialkítani. Josipovich Zsigmond ezért a lendület kialkításához ideiglenes megoldást javasol. Ez tulajodnképpen a campagnemunka.

A lendület kialakítása a képesség és szándék kifejlesztését egyaránt jelenti. A hátulsó láb előrelendítésének képessége az izmok és inak nyújthatóságán, az ízületek hajlékonyságán múlik. A ló lendületes mozgásra vonatkozó törekvése a szorgalom.

A campagnekiképzés 3-4 év hosszúságú. Ezt követi a magasiskolai kiképzés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr8112822948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása