Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Nem esztétikai kérdés...

2017. szeptember 15. 11:20 - patkószeg

A lókiképzés, vagy annak bírálata nem esztétikai kérdés. A lókiképzés menetének megítélése nem szorítkozhat a formákra, mert alapvetően a tarlalom az, ami jóvá, vagy kevésbé jóvá, helyessé, vagy helytelenné teszi. Tartalmi kérdéseket pedig csak az tud megítélni, aki maga is szembesült a gyakorlat problémáival. A lókiképzésben ugyanis "a jóhoz közel áll a rossz". Egy sorozatos ugrásváltást az alapján nem lehet elbírálni, hogy meg tudja-e számolni valaki a vágtaurgások számát, vagy sem. A nyújtott ügetés nem attól jó, hogy látványosan dobálja-e az elülső lábát a ló, a piaffe nem attól jó, ha helyben toporog a ló.

Éppen ezért nagy bátorságról tesz tanubizonyságot az, aki lókiképzési kérdésekben nyilatkozik anélkül, hogy az adott színtre lovat képzett volna...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr5612830194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar_lovaskultura 2017.09.20. 21:13:31

Bizonnyal így van, de azért az az érzésem, hogy ami látványra csúnya, az jó se lehet.
süti beállítások módosítása