Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Én zab-széna alapon tartom a lovamat!

2010. április 02. 15:04 - patkószeg

Adjunk, vagy ne adjunk bármit is zabon és szénán kívül lovunknak? Nagy kérdés! Szinte mindent elsöprő divat a müzlik, kiegészítők használata, de vajon tényleg szükségesek?

A válasz számomra egyértelműen nem! Addig, ameddig nem kívánunk kimagasló teljesítményt lovunktól, szinte fölösleges a hagyományos takarmányokon kívül bármit is adni. Megfelelő mennyiségű abrakkal, kiváló minőségű szénával, valamint az úgynevezett lédús takarmányokkal tökéletes kondíciót, egészségi állapotot lehet elérni és fenntartani.

Az abrakok alapanyagai közül a legfontosabb a zab, de egész évben korpával, télen kukoricával szoktam keverni. Roppantani egyiket sem javaslom: azon túl, hogy a roppantás poros és hangos, a jobb tápanyaghasznosítással szembeállítható a lovak rágási igénye és a megfelelően lassú táplálkozás biztosításának szükségessége. Nyáron egyébként is nehézkes a roppantott zab tárolása akárcsak fél napig is.

A kiváló minőségű szénát korlátlan mértékben adhatjuk lovunknak! A magam részéről preferálom a nagy szénamennyiség szervezetbe juttatását, hiszen a ló legtermészetesebb tápláléka a fű. Az abrak a háziasítás során került alkalmazásra a koncentrált nagy energiabevitel érdekében. A szénamennyiség növelésével persze az abrak mennyiségének ésszerű csökkentését nem szabad elhanyagolni. A 6 kg zab, 8 kg széna napi adag akár 3 kg zab, 12-14 kg széna napi adagra módosulhat még versenyeken résztvevő lovak esetében is!

Répa egész évben, az alma, körte, dinnye szezonálisan kedvenc kiegészítője lehet a napi takarmánynak.

Mindezekkel szemben a speciális tápok többletet nem nyújtanak. Természetesen rendszeres vérvizsgálattal kell ellenőrizni a bevitt tápanyagok teljeskörűségét és hiány esetén speciális összeállítással gondoskodni annak megszüntetéséről. Mindez azonban nem szükségszerű, a kitudja milyen alapanyagokból előállított tápok érdemben nem versenyezhetnek a klasszikus takarmányozással.

A tartás, a lovak mozgatásának, karámozásának hiányait tápokkal ellensúlyozni nem lehet. A természetes környezet, a napi több órás szabadban eltöltött lassú mozgás, a szél, a napfény a legkomolyabb minőségű tápnál is sokkal többet ér.

Szóval én zab-széna alapon tartom a lovamat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr131889697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása