Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Spanyol lépés

2010. április 20. 07:35 - patkószeg

Tegnap rég nem látott lovas barátokkal találkoztam. Bár időnk kevés volt, mi másról is beszélhettünk volna, mint a lovakról. Felemlítették, hogy szerintük Moorlads Totilas különleges passage-át Edvard Gal nem érhette el a spanyol lépés tanítása nélkül. Hát ez az!

A spanyol lépés az elülső lábak különlegesen magasra emelésével, majd előrenyújtásával végrehajtott mozgássor. Lábsorrendje a lépés lábsorrendjével azonos, üteme annál kissé lassabb, ugyan úgy, mint ahogyan a passage üteme lassabb az ügetésnél. Bár a spanyol lépés nem természetes jármód és egy hivatalos díjlovasprogramnak sem feladata, mégis a tradicionális lókiképzés vitathatatlan része, a spanyol lépés a passage előgyakorlata.

A mellékelt kép talán nem tökéletes (a hátulsó lábak egymás mellett vannak a földön, azaz a lábsorrend csorbát szenved) mégis rendkívül kifejezően szemlélteti a spanyol lépés lényegét.

Lovardámban (www.goblyos.hu) Simon Szilvia tökéletesen be tudja mutatni Aiso nevű lovával a feladatot. (És persze nem kerülhető jelen elaborátumban annak a felemlítése sem, hogy Zita nevű lovam is kezdi érteni a gyakorlat lényegét!)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr71936266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása