Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A spanyol lépés a passage előgyakorlata

2010. október 19. 06:02 - patkószeg

Az alábbi videóból nyilvánvaló, hogy a spanyol lépés a passage előgyakorlata. Maria Basch mutatja be Cseles nevű lován a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában. Cseles a passage-t most tanulja, ám kétségtelen az út helyessége. A passage-t persze másképp is lehet tanítani, ismét azt kell állítanom, hogy sok út visz Rómába.

Elnézést a felvétel minőségéért.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr142382660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2012.09.30. 12:26:02

"a spanyol lépés a passage előgyakorlata"
Ezt sajnos nem értem, és a felvételen sem látom (és nem a felvétel minősége miatt...). Ezt kérem, hogy valaki magyarázza el. Nem vonom kétségbe, hogy spanyol lépés- passage átmenet lovaglása lehetséges, de:
-a passage ügetés lábsorrendű (azaz magas összeszedettségű ügetés, nagy lebegő fázissal), a spanyol lépés nem
-a spanyol lépésnél az elülső lábak majdnem kinyújtva emelkednek a lehető legmagasabbra, a passage esetében ideális esetben a a felkar vízszintes, hajlított lábtővel.
-a felvételen a passáge-ban én egy feszesen "lebegő" lovat látok, amit az is mutat, hogy a ló "nem hagyja a lovast ülni"

kandare 2012.09.30. 13:30:58

Tehát ha a spanyol lépés lehet a passage előgyakorlata, akkor még inkább lehet a nyújtott ügetés előgyakorlata, és időszerű a cirkusztrot mellé a cirkuszpassage fogalmának bevezetése is. Hiszen dobál...

patkószeg 2012.10.01. 07:28:59

@kandare: A passage-nak, ugyan úgy mint sok más feladatnak többfajta képzési módja lehetséges. Van, aki piaffe-ból tanítja, van, aki az összeszedett ügetést rövidíti, van, aki iramváltásokat lovagolva jut el a passage feladatig. A spanyol lépés gyakorlása is egyfajta megközelítés (hozzám ez áll a legközelebb), a bejegyzésben csupán erre akartam felhívni a figyelmet és példát hozni saját istállóm lovaskultúrájából. A felvételen Maia Bash először (!) próbálkozott a feladat végrehajtásával. Mindannyian látjuk, hogy lova nem tökéletesen hajtja végre a gyakorlatot, de az is látszik, hogy teljesen érti a lovas szándékát és próbál együttműködni, próbálja gazdája szándékát végrehajtani. Egyáltalán nem baj, hogy ez tökéletlen.
Ha azonban ugyan ebben a témában a legnagyobbat akarod megtekinteni az alábbi videót nézd 1:30-tól és megérted, azt amiről beszélek!
www.youtube.com/watch?v=NDJPDfwidVc&feature=player_embedded

kandare 2012.10.01. 09:02:02

Bent Branderup művészete messze nem ismeretlen számomra, volt szerencsém könyvét is olvasni. A videón magasan képzett lovakat lovagol (van amelyik már a videón 20 éves). A felvételen nem a passage tanítása látható . A spanyol lépés-passage átmenet egy hihetetlen bonyolult mozgás kombináció (fentiekben le is írtam, hogy miért). Én meglehetősen nyitottnak tartom magam a különböző módszerekre, és szívesen építekbe a lovakkal való munkámba minden olyat, amit hasznosnak, ill. a lovak számára jónak, érthetőnek tartok. Nem azt kérdőjeleztem meg, hogy sok út vezet e Rómába, de azt igen fontosnak tartom, hogy a lovas/kiképző ne kopírozzon másokat amíg a miértjét, okát, következményét még nem érti, ismeri. A kiképzés és a dresszírozás közötti vékony határt úgy gondolom nem szabad átlépni. A kérdésre pedig, hogy a spanyol lépést mi teszi a passage előgyakorlatává nem találok választ.

patkószeg 2012.10.01. 12:27:23

@kandare: Amikor (még a múlt század második felében) elkezdtem a díjlovaglással foglalkozni, a BLK-ban a passae-t spanyol ügetésnek is nevezték: nem véletlenül! Szemléletemben ami az ügetésben a spanyol ügetés, az lépésben a spanyol lépés. Kiképzés szempontjából mindenképp megállapítható, hogy a passage végrehajtásához rendkívül nagy erő, ügyesség és megfelelő egyensúly szükséges. Nagyon nehéz elvárni a lótól, hogy mindez a feladat gyakorlása kezdetén meglegyen.
A spanyol lépés könnyíti a feladat gyakorlásának megkezdését, alacsonyabb jármódban, alacsonyabb iramban, lépésben ugyan azokat az izmokat lehet erősíteni, mint amikre később a passage-ban szüksége lesz a lónak. Szintén áll ez az egyensúlyra is, valamint a spanyol lépés tanítása lehetőséget ad arra, hogy a ló megértse lovasa elvárását.
Kedves Kandare! Nagyra értékelem hozzászólásaidat, valószínűleg az egyik leglelkesebb olvasóm vagy és azt is látom, hogy hozzászólásaid igen magas szintű szakmai tudást képviselnek! Lovasemberként azonban azt szeretném megjegyezni, hogy nagyon nehéz megállapítani ki, mit ért meg a lovaglásból, a lókiképzésből, éppen ezért a magam részéről nagyon tartózkodom mások minősítésétől.
:)

patkószeg 2012.10.01. 12:29:54

@kandare: A spanyol lépés és a passage olyan viszonyban vannak egymással, mint az iskola lépés, a piaffe és az iskolavágta. Legalábbis az én megközelítésemben!

patkószeg 2012.10.01. 12:33:56

@kandare: Utolsó gondolatként megjegyezném, hogy a passage tanításának leggyakoribb formája a piaffe-ból történő "megindítással" történik. Ebben az esetben a piaffe a passage előgyakorlata. Nagyon sokan azt állítják, hogy ez olyannyira igaz, hogy előbb mindenképpen piaffe-ra kell megtanítani a lovat, különben kiképzési problémák adódhatnak.
A magam részéről nehezen tudom belátni, hogy miért lenne a piaffe helyesebb előgyakorlata a passage-nak, mint a spanyol lépés. Más módszer, más út. Hol ezt kell alkalmazni, hol azt. A lótól, a kiképzőtől, az adott szituációtól függ.

kandare 2012.10.01. 15:15:16

Kedves Patkószeg!
Minden lóval és lókiképzéssel kapcsolatos szakmai cikk lelkes olvasója vagyok, hiszen legfőbb célom saját látóköröm lehető legszélesebbé tétele, és tudásom tökéletesítése. Ez azonban nem öncélú, hanem a lovak szeretete vezérel.
Neked is azonban tudatában kell lenned, hogy ezek a cikkeid mindenki számára elérhetőek, ezért nagyon nagy a felelősséged. Képzeld pl. el, hogy egy lovas ezen cikked alapján arra a következtetésre jut, hogy ha a spanyol lépés a passage előgyakorlata akkor az azt is jelenti, hogy egy spanyol lépést kiválóan kivitelező ló már alkalmas a passage tanulására. Ez pedig vitathatatlanul téves elgondolás!!! Az összeszedettség minimális megléte nélkül is képes egy arra fogékony ló a spanyol lépés elsajátítására.
Talán nem értesz egyet a szemléletemmel, de én igenis mindig mindent megkérdőjelezek mielőtt kipróbálnám, függetlenül attól, hogy az hagyomány e, vagy egy ismert, híres lovas véleménye e. Hiszen a tenyésztés és a lovaglás is változik, fejlődik.
Itt lehetne sok példát felhozni: tartás (lsd állásos lótartás, a telivérek plafonig felfalazott boxai, ...stb.), etetés (nagy mennyiségű szemes takarmány, kevés szálas), rossz fordítások magyarra (hiszen sok elnevezés még a Monarchia idejéből németről hibásan ill. hiányosan lett fordítva), a lovak testfelépítése, a sport követelményeinekk megváltozása...stb.
A tanulás (márpedig egy élet kevés, hogy a kiképzésről és a lovakról az ember mindent elsajátíthasson) folyamatához hozzá tartozik a kérdés-válasz-indoklás-vita... Éppen a vélemények ütközése, megvitatása hozhat új gondolatokat, fejlődést.

patkószeg 2012.10.02. 18:31:36

@kandare: Mi csak polemizálunk, közben meg Zita jelentkezett, hogy ma elindulna passage-ban. Már tegnap is félig feltette a kezét, amire azt hittem, hogy véletlen, de ma (másik kantárral) ismét jelentkezett. Szóval sok út visz Rómába, az enyém a spanyol lépésen keresztül vezet, vezetett!

Bertalan Zsolt 2012.10.02. 20:26:47

A spanyol lépés gyakorlásával a magasabb szintű feladatokhoz szükséges izmokat kondicionálja/kondicionálhatja a lovas. Az izomerő és mozgáskoordináció fejlesztésének egyik módja.

kandare 2012.10.03. 12:37:40

@Bertalan Zsolt: Melyik izmokra gondolsz?
A német St. Georg újság, éppen a mostani (2012 októberi) számában szentelt egy közel 10 oldalas cikket a kézen munka, valamint a spanyol lépés jótékony hatásáról, és annak a díjló kiképzésbe való beépítéséről és lehetőségeiről.
A spanyol lépés jótékony hatásának egyértelműen a vállszabadság javítását említik. (Jelzem azok a megszólaltatott kiképzők akik a díjlovakkal való munkában a spanyol lépést használják).
A vita pedig eddig sem arról folyt (legalábbis részemről), hogy a spanyol lépés hasznos -e.

kandare 2012.10.03. 12:59:11

@patkószeg: Az én nézetem szerint sem a piaffe, sem a spanyollépés nem előgyakorlata a passage-nak (Hiszen önmagában egyik sem mutatja meg, hogy a ló készen áll a passage elsajátítására). A passage tanításának sokkal inkább előfeltételei vannak (mint pl erőnlét, átengedőség, egyenesség, összeszedettség...stb) amik fontosak ahhoz, hogy egy ló testi és lelki egészsége megmaradhasson. Természetesen ha az előfeltételek megvannak lova válogatja hogy a piaffból történő megindítással, vagy ügetés átmenetek lovaglása vagy egyéb gyakorlat lovaglása vezet eredményre.

Bertalan Zsolt 2012.10.03. 15:15:34

@kandare: M. spinalis - stabilizálja a nyaki-háti átmenetet.
M. longissimus - stabilizálja a gerincet.
M.trapesius,M. rhomboiedus,M. serratus ventralis pars cervicis et thoracis stb stb.-lapocka/végtag mozgatók.

Bertalan Zsolt 2012.10.03. 21:33:37

@kandare: Nem csak a váll izomzatot,hanem az átmenet és a gerinc stabilizátorokat is. A passage-hoz ezek fontosabbak,mint a végtag izmok.

kandare 2012.10.03. 22:07:17

Elnézést, pontatlan voltam, a vállhoz befutó izom csoportok... Még egyszer hangsúlyoznám, hogy nem a spanyol lépés hasznosságát vitattam, hanem azt, hogy nem elégséges a passage gyakorlásának megkezdéséhez. Így is túl nagynak tartom az első végtagok akciójára fordított figyelmet, és elhanygoltnak az elengedettségre, összeszedettségre, lendületre fordítottat. Nem kéne még több eszközt adni a lovasok kezébe adni, hogy igazolva érezzék a látványosságra való törekvést (nem patkószegre céloztam, hanem cikkének esetleges olyan olvasóira akik hibás következtetések alapján lovaik jóindulatával visszaélhetnek )

trukklovas01 2012.12.06. 22:08:06

A fent linkelt videó már nem játszható le , hol tudom esetleg megnézni?

patkószeg 2012.12.12. 11:33:33

A filmen Maria Bash volt látható. Kérésére a video elérését meg kellett szüntetnem. (Sajnos)
süti beállítások módosítása