Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kajzinger felült a csikóra

2010. december 12. 20:23 - patkószeg

Néhány nappal ezelőtt rövid polémia zajlott a Fiatal lovak kiképzése című blogbejegyzés-sorozatom legújabb része kapcsán arról, hogy az első felülés során vajon be kell-e törni a lovat, vagy sem. A hozzászólások kapcsán ismét azt szeretném aláhúzni, hogy sok út visz Rómába. A lókiképzés során különösen így van ez. Nincsenek, nem is lehetnek kőbe vésett szabályok.

Az alábbi történetet csupán egy anekdotának szánom, amelyből kiderül, hogy az első lóra ülés sokféle lehet. A sztorit egyébként magától Balázstól hallottam – remélem pontosan adom vissza.

Kajzinger Balázs, a magyar lovasok legbátrabbika. (Lehet, hogy merész a megállapítás, de én nem ismerek nála bevállalósabb lovast.) Mindez történetünk szempontjából nem lényegtelen körülmény. Ifi lovasként edzője a legendás és rendkívül nagy tiszteletnek örvendő, azóta már elhunyt Léber József volt a kaposvári lovardában.

Libus, ahogyan az edzőt ismerősei nevezték, egy alkalommal szólt Kajzinak, hogy két új lovat hoztak az istállóba, az egyiket hozza ki. (Csak, hogy egészen világos legyen a helyzet, akkor még az ilyen ”kéréseket” visszautasítani nem lehetett.) Balázs negyed óra múlva megjelent a lovardában a felnyergelt lóval, nyeregben.

Libus kimeresztette a szemét: „Ember, mit csinálsz? Ezek a lovak most jöttek a ménesből, délelőttig talán embert sem láttak, te meg felülsz!? Azt akartam, hogy kézen hozd a lovat, nem azt, hogy felnyergeld, sőt ráüljél!” Erre Kajzi:”Éreztem, hogy valami furcsa. Amikor ráültem nagyon púpolt!”

Szóval előképzés nélkül is fel lehet ülni bármilyen lóra, csak feltétlenül ez a követendő példa.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr12511657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manager2008 2011.11.04. 22:09:08

Ismerem Balázst. De velem is előfordult egy ilyen eset.
Jött egy lovaslány hozzám látogatóba, de nem tudtam neki hirtelen lovat adni. A szomszédomban lévő vállalkozónak volt 8-9 kisbéri lova, kértem tőle egyet két napra. Mondta melyiket vihetjük, az XY nevű kitűnő lesz, gyakorlott ló stb. Sajnos nem ismerte eléggé a lovait, ő nem lovagolt csak a barátnője. Egy egyébként gyönyörű kanca nevét mondta de nem a belovagolt lovat. A farmot kezelő házaspárnak lövése sem volt melyik ló mit tud, ők csak a gazdaság fenntartásában voltak munkaerőként alkalmazva.
Elvittük a lovat, megnéztük futószáron, szépen mozgott, szelíd , kedves lónak tűnt. Aztán kimentünk vele terepre, két napig lovagoltunk vele délelőtt délután. Kicsit furcsán viselkedett néha, idegesebbnek tűnt mint kellet volna, de ezt betudtuk annak hogy nem ültek rajta két hónapja (ezt mondta a főnök). Amikor visszavittük, persze lóháton, épp ott volt és csak nézett. Kiderült hogy ezen a lovon nem ültek még soha. El is adta gyorsan mint belovagolt lovat, referenciával.

patkószeg 2011.11.15. 20:42:26

@manager2008: Nagy szerencséd volt. Rosszul is elsülhetett volna. De jó lovasnak szerencséje is van...
süti beállítások módosítása