Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Bértartás

2012. február 22. 07:20 - patkószeg

A lovardaválasztásának négy szempontja van:

  • felszereltség (nincs mese a lovardában a fedelestől a jártatógépig, a karámtól az öltözőig mindennek meg kell lennie),
  • tulajdonos szakmaisága (a ló jóléte a "gazda" hozzáértésén múlik, azt "ügyvezetővel" helyettesíteni nem lehet), 
  • igényesség (a lótartó bizalma a tisztaságon, a tartástechnológia precíz betartásán és a katonás renden alapul),
  • lovarda lovaskultúrája (csak közösségben lehet eredményt remélni).

Ma Magyarországon az a sajnálatos helyzet, hogy már jó lovardának számít az a hely, ahol a  fenti négy szempont közül kettőt jónak lehet minősíteni. Pedig a lovarda a ló otthona, a lovas napi tartózkodási helye! Csodák nincsenek: amilyen a lovarda, olyan lesz a ló is és a lovas is.

"A ló nem igényli a luxust, de utálja a szegényszagot." Megfelelő körülmények nélkül senki sem támaszthat komoly elvárásokat sem önmaga sem lovával szemben, a XXI. század követelményeit csak modern környezetben lehet teljesíteni.

Lassan feledésbe merül, hogy a lovassport fehér sport. Ha valaki belép egy lovardába, ne felejtse el feltenni magának a kérdést: a környezet megfelelő-e egy golfklub, egy vitorlásklub, egy teniszklub színvonalának, barátainak, ismerőseinek, büszkén mutatná-e meg, hogy szabadidejét hol tölti, lovát milyen körülmények között tartja.

Bíztatok mindenkit, hogy ne legyen megalkuvó!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr634168237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manager2008 2012.02.23. 12:59:35

A golfklub, egy vitorlásklub, egy teniszklub tipikus értelmiségi, társasági lehetőségeket némi mozgással mint alibivel összekapcsoló helyek, és igen lehet csinálni ilyen lovardát is, van is belőle sok a világban. De sem a lónak sem a lovasnak ezek nem ideálisak, csak akkor ha alibi az egész. Amikor ilyen helyekre jártam nem ismertem meg a lovat és a lovaglást sem. A lányokat inkább :)

manager2008 2012.02.23. 13:16:00

Szerintem a lónak ideális ha van egy minimum 3x4 méretű box, önitatóval, szellőztethető, szigetelt falakkal, ahol a legnagyobb hidegben is van +5 - +8 fok, és az itatója nem fagy be, legyen só, és etető a boxban, és szénarácsból egyen (ezt sokan vitatják de nekem ez a véleményem (ne a földről egye a trágyával vizelettel szennyezett szénát). Legyen egy saját kifutója, és kijárata egy ló közösségi térbe legelési időn kívül. Amikor lehet legelnie is akkor lovanként fél hektárnyi legelő és nyugodt környezet az idea. A széna, szalma és egyéb alma, sárgarépa, stb. ellátása legyen zökkenő mentes és a táplálása abrakkal (zab, stb) legyen kiegészítve. A karámok szilárd építésűek legyenek akác oszlopokkal, és a trágyázás legyen napi feladat minden területen, a lovak patája legyen ápolt, a testük szintén (akkor is ha naponta hemperegnek a sárban. Ha valaki nem tudja a lovat ideális környezetben tartani lovarda szinten az probléma, próbálkozzon inkább teniszpálya építéssel :)
A lovasnak a szokásos létesítmények kellenek, szuper ha van valamilyen fedeles, de legalább tető hogy télen ne a sárban keljen lovagolni (van ahol jó a talaj). A klubház kandallóval és privát szállásokkal nyilván kellemes de megoldható máshol is, nem okvetlenül kell a lovardából hotelt csinálni.
Mindezek ellenére lehet lovat tartani igen vad körülmények között is, úgy hogy a ló jól érzi magát, kivétel ha bezárják egy 2x3 -as tákolmányba és a mély almozásnak nevezett hülyeséggel elintézik a trágyázást is, meg néha kap egy vödör vizet a kukoricaszár mellé.

patkószeg 2012.02.24. 15:53:36

@manager2008: Értem, hogy mit mondasz, de én meg a tehénistállóból átalakított "lovardáktól" kapok rohamot.
süti beállítások módosítása