Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

RHH

2012. június 17. 12:42 - patkószeg

Kellően sejtelmes a cím? Meghiszem, de a téma talán még elvontabb lehet annak, aki nem hódolója a lókiképzés elméleti kérdéseinek.

A nemzetközi szakirodalomban leírt RHH-nak, a reverse half haltnak magyar szaknyelvben nincs megfelelője. Olyannyira, hogy amikor néhány hónapja a szársegítségekről írtam bejegyzésemet és megkérdeztem erről néhány, a témával komolyabban foglalkozó lovasbarátomat, mindannyian egyhangúan erősítettek meg ebben a hitemben. Mindez azért érdekes, mert használata nem különleges, alkalmazását sok lovasnál hazánkban is meg lehet figyelni.

Az RHH a felvevő segítséggel ellentétes, előrehajtó szársegítség. Az egyes jármódok nagyobb iramú végrehajtásánál használják. Az RHH használata során a ló a keret növelése mellett nagyobb támaszkodást vesz, a súlypontja előrébb kerül és ez az iram növelését generálja. Alkalmazását a lósportban és a lovassportba gyakran látni, olyannyira, hogy még a legalacsonyabb iramot megkívánó díjlovasversenyeken sem különleges, kiváltképp a közép és nyújtott ügetések végrehajtása során, amikor is a nagyobb iram ellenére a lovas a rövidebb iramokban használtnál erősebb támaszkodást vesz a lovon.

A szár előrehajtó hatását hamar megismeri minden lovas: már a kezdő lovasok is megtapasztalják, hogy a ló "szájába kapaszkodásnak" egyre jobban előretörekvő ló az eredménye. De az ellentettje is igaz: galopplovaknál a szárak "odadobása" sokszor szinte azonnali leállást, de minden esetre a vágta megszüntetését eredményezi.

Ahogyan a helytelenül adott félfelvétel, vagy a felvétel „nem megy át a lovon”, ugyan úgy az RHH is csak helyes segítségadással működik. A „cicus trot”, amikor az ügetés iramának fokozása helyett csak mutogat elöl a ló, a hátulsó lábai pedig nem, vagy csak alig lépik át az elülső lábak patanyomát, a példa arra, amikor a helytelenül alkalmazott lovassegítség miatt, „nem megy át” az RHH a lovon, a segítség nem hat előrehajtólag a lóra, csak feszességet okoz.

A tolóerő kifejlesztése során az egyik legérdekesebb kérdés az, hogy mikor és milyen mértékben szabad használni az RHH-t, hogy az ne okozzon feszességet és a ló ne veszítse el hajlandóságát kívánatos egyensúlyi helyzetének önálló fenntartására.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr864593705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása