Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Iskolaállj

2012. július 11. 13:18 - patkószeg

schoolhalt.jpgAz iskolaállj saját magam által kreált kifejezés. Magával a kifejezéssel, illetve leírásával magyar nyelvű szakirodalomban nem találkoztam, ettől függetlenül lehetséges, hogy van rá más kifejezésünk. 

Az iskolaállj igen erős ültetettségben, iskolaegyensúlyban végrehajtott feladat, a levade egyik előgyakorlata. Végrehajtása során gyakori az egyik, ha értelmezhető belső oldal, akkor a belső elülső láb felemelése. A feladatot ilyenkor vízszintes alkarral és függőleges szártartással hajtja végre a ló. A láb felemelése nem feltétlenül szükséges eleme a feladat végrehajtásának. 

Az iskolaállj tradicionális feladat, ábrázolására akár a barokk korból is számtalan példa ismert.

Végrehajtása vagy a ló súlypontjának hátrafelé történő elmozdításával történik, vagy a hátulsó lábak fokozatos előreléptetésével.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr214644451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása