Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A nyújtás az istállóban kezdődik!

2013. május 27. 13:21 - patkószeg

A nyak és hátizmok nyújtása már az istállóban kezdődik!

2 komment
Címkék: elengedettség

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr125320319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UserMaatRe_Ramses 2013.06.10. 17:19:12

Ramszesz csikómat és öreg nevelőanyját minden munka előtt megmasszírozom, nyújtom egy kicsit, mikor mennyi időm van.

Egy német edző kolléga, akitől nagyon sokat tanultam, álljon is itt a neve - Wolfgang Kögel - arra tanított, még a 'tiszta' lovat is pucoljuk meg, lehetőség szerint gumivakarót, masszázsvakarót használva, mert már egy alapos lópucolás is élénkíti a keringést. A csontos-inas részeket ugyanúgy lehet pucolni - masszírozni.

Másnál - Klaus Ferdinand Hempfling - azt olvastam, a spanyol-portugál területen élő, több generációs 'lovas cigány' családok körében a ló megnyugtatásának, elengedtetésének régi, jól bevált módszere a farokrépa masszírozása.
Több lovon is próbáltam, nem mindegyik szereti... Az öregasszony fülét-farkát elereszti, kéjesen nyög és vicces grimaszokat vág...

A csikó magától kezdett el 'együttműködni' bemelegítéskor, először csak azért húztam ki előre a lábát, hogy a heveder alatt elsimuljon a bőre, amire egy idő után már a láb visszaengedésekor kéjes nyújtózással válaszolt. A farát feltolja, a mellső lábakat teljesen kinyújtja, mint a macska amikor nyújtózik. Az eleje ekkor egészen lesüllyed. Háromszor-négyszer sül el a dolog egymás után.

Patkolókovácsunk tanácsára - ugyancsak a munka előtti rituálé részeként - belekapaszkodom a farkukba is, s a saját súlyommal finoman húzni kezdem, erre finoman hullámzik a hátuk. Az utolsó hátizmos trükk a farpofák közötti óvatos vakarászás, amire 'riszálással' válaszolnak, a farukat és a nyakukat ellenkező irányba mozgatva.

Munka végeztével marad a farokhúzás :-)

patkószeg 2013.06.15. 13:51:03

@UserMaatRe_Ramses: hozzászólása nagyon tetszik!
süti beállítások módosítása