Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Iskolafelvétel

2013. július 09. 06:45 - patkószeg

A felvételnek a ló számára történő megértetése legegyszerűbben a felvétel álló helyben végrehajtott gyakorlásával történik. Ez az iskolafelvétel. A lovas a ló folyamatos hajlítottsága mellett, álló helyzetben először befelé és előre helyezteti a ló súlypontját. A paták elmozdulása nélkül a ló nyaka kissé mélyebbre helyeződik, vállai kissé befelé mozdulnak, a ló vállat be pozícióba kerül. Ezután a lovas a ló súlypontját kifelé és hátra mozdítatja. Eközben a ló anélkül, hogy ellépne, nyakával kissé feligazodik, vállai kifelé, csípője befelé mozdul - farat be helyzetbe kerül. A ló feligazítása, a súlypont állóhelyben történő változtatása az iskolafelvétel.

A videón Anna Eichinger látható Tarabaya D nevű 8 éves trakéneni kancájával.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr545397055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.07.09. 08:34:47

Az iskolafelvétel (Schulparade) = iskolaállj (Schulhalt). A felvételen a farat be és a vállat be álló helyzetben történô gyakorlása látható amit a klasszikusok az iskolafelvétel elôkészítô gyakorlataként használnak.

patkószeg 2013.07.09. 09:41:23

Köszönöm a megjegyzést. Értem az álláspontodat. Mégis: nem kellene megkülönböztetni a két kifejezést (iskolaállj, iskolafelvétel) úgy, mint a félfelvételt és a felvételt? (Most kifejezések magyarításáról, a magyar szakszöveg csiszolásáról beszélünk!)

kandare 2013.07.09. 10:05:33

Az iskolaállj-iskolafelvétel kifejezés ugyan úgy fedi egymást mint az állj (Halten) - teljes felvétel (Ganze Parade)
A finomság sokkal inkább abban van, hogy az egyik kifejezés a kész feladatot jelöli (pl. állj), a másik pedig inkább a végrehajtás segítségét/ folyamatát (teljes felvétel)
süti beállítások módosítása