Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A legszellemesebb ábra

2013. augusztus 27. 07:34 - patkószeg

A szinte felmérhetetlenül széles lovas szakirodalom kétségtelenül legszellemesebb ábrája a Müsellerben található. Az ábra a helyes ülést van hivatva bemutatni, és bár joggal gondolhatnánk, hogy ez minden lovaskönyv legfontosabb része, Müseller kép helyett csupán az alábbi szöveget illesztette be:

"A helyes ülést külön ábrán nem rajzoltuk meg, hogy ezáltal is mindenkit figyelmeztessünk arra a veszedelemre, mely a külső forma túlértékelésében rejlik. Az EGYENSÚLY, ELENGEDETTSÉG, BEILLESZKEDÉS A LÓ MOZGÁSÁBA (hozzásimulás a ló mozgásához, a ló mozgásának a felsőtesttel való követése) alig rajzolható meg, éppoly kevéssé mint az érzés. Ezzel azonban a jó ülés jelentőségét korántsem akarjuk kisebbíteni, sőt ellenkezőleg ezt külön hangsúlyozva, mindenki figyelmét nyomatékkal az ülés alapelemeire kívánjuk felhívni."

A helyes ülés mibenlétét könyvtárnyi szakirodalom részletezi, mégis azt kell kijelenteni, hogy arról mindent elmod Müseller ábrája. A helyes ülés lényege nem formában, hanem annak tartalmában fogalmazható meg. Nemzeti szakirodalmunk a helyes ülést a fentiekkel egyezően függetlennek elengedettnek és puhának írja le.

A függetlenség a lovas kívánatos egyensúlyát jelenti. Ha a lovas egyensúlyban ül, nincs szüksége arra, hogy testét kezével a szárakban kapaszkodva tartsa, a lovas kezeitől függetlenül lovagol.

Az elengedettség lelki és testi fesztelenséget jelent. Ennek hiányában a lovas nem lesz képes arra, hogy saját testét uralva, csak azokat az izmait feszítse meg, amellyek a lovaglás szempontjából, a segítségadás szempontjából éppen kívánatosak. De elengedettség nélkül nem képzelhető el a puha ülés sem.

A puha, a ló mozgásába beilleszkedő ülés az alapja az érzésnek. Puhaság nélkül lehetetlen megérezni a "ló felől érkező információkat", ló és lovas elkülönülten fog dolgozni, képtelenek lesznek egységet alkotni.

3 komment
Címkék: helyes ülés

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr715479938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.08.27. 08:36:30

Attól azért mindenkit óvnék, hogy Müseller ezen "ábráját" saját üléshibáinak megmagyarázására használja. Itt Müseller egy bizonyos tartásba való merevedéstôl óv és a lovasérzés fontosságára hívja fel a figyelmet. Helyes segítségeket csak korrekt ülésbôl lehet adni de tény, hogy a formailag szép ülés önmagában nem jelent jó lovasérzéssel bíró, kiváló lovast.

kandare 2013.08.30. 11:10:32

"Az ülés minōsége határozza meg, hogy egyáltalán lovaglásról beszélhetünk e
vagy  egyszerūen a lónak kell a hátán lévō teherrel elboldogulnia."
(Kurt Albrecht)

UserMaatRe_Ramses 2013.08.30. 15:30:43

ne fájj a lónak, a mozgását ne akadályozd, a hátát ne szögeld' ki, a fejét-száját még akaratlanul se bántsd...

mégis, sokan kényszerítik magukat a könyvek által leírt üléspozícióba, annak ellenére, hogy ezt vagy az ő, vagy a lovuk részéről valami nem engedi meg...
süti beállítások módosítása