Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A rút kiskacsa

2013. november 01. 08:27 - patkószeg

A fiatal lónál az átlagon felüli alapadottságok töltik el gyönyörrel, harmóniával a szemlélőt. És ez természetes. Nem így van ez azonban az idősebb lónál. A képzettség előrehaladtával egyre inkább a kiművelt mozgás, a ló atletikusan ügyessé fejlesztett mozgáskultúrára az, amit mindenki szépnek lát

Ugyan így van ez az embernél is. Egy balettáncos, vagy egy néptáncos, azaz a kiművelt mozgáskultúrával rendelkező személy már tartásával, fellépésével kiviláglik környezetéből, szinte már kisugárzásával magár vonja környezetének figyelmét.

Vajon, a kettőnek, az alapadottságoknak és a később kifejlesztett mozgáskultúrának, mennyire szoros az összefüggése? Vajon csak kiugróan jó alapadottságokkal rendelkező lóval lehet-e komoly munkába kezdeni, vagy átlagos képességek birtokában is bele lehet vágni, akár a legmagasabb feladatok megcélzásába?

A válaszom az, hogy az átlagos képesség nem lehet akadálya a legkomolyabb kiképzői céloknak Az erő, az ügyesség, a mozgáskultúra fejleszthető! Sőt óvnék mindenkit a fiatal kori alapadottságok túlértékelésétől! A legmagasabb feladatok, a paffe, a passage, a sorozatos ugrásváltás, a vágtaperdülés, stb. későbbi megtaníthatósága és végrehajtásuk minősége alig van összefüggésben a fiatal korban mutatottakkal.

Attól mert valakinek rút kiskacsája van, attól még lehetnek merész gondolatai. Csupán szakmai hozzáértés, elszántság és kitartás szükségeltetik!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr505608893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.11.01. 09:11:12

Egy ló alapadottságát és képességét, tehetségét nem kizárólag alapjármódjai minôsége határozza meg. A fizikai adottságokon (amely nem csak a mozgás minôségét jelenti) kívül mentális képességekre is szükség van. Ugyan úgy ahogy nem lehet minden emberbôl prímaballerina vagy atomfizikus, egy lóból is csak azt lehet kihozni ami "benne van". Természetesen a díjlovaglásnál, ill. a magasiskolánál a legnagyobb "a kiképzô által hozzáadott érték". Ez azt is jelenti, hogy egy átlagos képességû lónak is meg lehet tanítani akár nagyon bonyolult mozgás kombinációkat is, és mozgását jelentôsen fel lehet javítani de a kiképzô részérôl sokkal több munkát, és a gyengébb képességû ló számára sokkal nagyobb mentális és fizikai terhelést jelent. Az egyes feladatok minôsége (a korrekt kiképzésen felül) attól függ, hogy a lónak milyen tehetsége van hozzá. (Hiszen olyan ló nem igen van amely az összes nagydíj szintû ill. magasiskolai feladatot azonos, kiváló minôségben tudja kivitelezni. Minden lónak van erôssége és gyengéje.)
süti beállítások módosítása