Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A nehéz osztály kritériuma

2013. december 17. 22:04 - patkószeg

xIMG_6638-1.jpg

A nehéz osztály kritériuma az iskolaegyensúly. Nem csak lépésben, nem csak ügetésben, de vágtában is! Ennek előfeltétele az, hogy mindhárom jármódban, így vágtában is könnyű legyen a ló hajlíthatósága. A nehéz osztály kulcsfeladata ezért nem a sorozatos ugrásváltás (bár nyilvánvalóan ez a leglátványosabb feladat), hanem a féloldalazás, különösen a cikk-cakk féloldalazás és a perdülés!

Nagy és sokszor visszafordíthatatlan kiképzési hibát vét az, aki a szóló ugrásváltás megtanítása után, vízszintes egyensúlyban kezdi a sorozatos ugrásváltás tanítását, majd ennek birtokában nehéz osztályúnak minősíti lovát és a Szent György versenyszámban vagy még magasabb kategóriában indul. Az ilyen ló egyre merevebb és merevebb lesz, mozgása nem felfényesedik, hanem visszafejlődik, fizikailag és lelkileg tönkremegy, vagy ellenszegülése fokozódik.

A nehéz osztály mindhárom jármódban a könnyedség osztálya. A nehéz osztályt iskolaegyensúly nélkül elképzelni nem lehet, de erre mindhárom jármódban képesnek kell lennie a lónak!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr535697231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása