Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Hát ettől én nem halok be!

2013. december 20. 11:20 - patkószeg

64_aachen_neckermann_antoinette_01.jpgCharlotte Dujardin, a legutóbbi olimpia díjlovagló bajnoka világcsúcsot javított! A számok alapján úgy tűnik: a lovaskultúra fejlődik. Minden esetre az alábbiakban linkelem Charlotte Dujardin lovaglását a 2013-as európabajnokságról.

Hát én ettől nem halok be! Hogy miért? Az a lejjebb linkelt filmanyagból mindenki láthatja - az, az 1960-as olimpia összefoglalóját, illetve Josef Neckermann felkészülését mutatja. Nekem ez utóbbi jobban tetszik!

Ha a jótündérnél kívánni lehetne, én inkább az akkori olimpiai bajnok Filatov, vagy a harmadik helyezett Neckermann lovát próbálnám ki!

A fotón Josef Neckermann látható.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr915700904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.12.21. 12:33:39

Hmm... Ez biztosan ízlés dolga, de én azt hittem, hogy az idegesen csapkodó farok, a szűk nyak, az előre tolt nyakél, az egyenetlenül dolgozó hátsólábak (Filatov piaffe-passage átmenetek), az ellenkezés (mert ugyan az összevágott régi felvételen nem látszik, de a kommentátor megemlíti, hogy Neckermann lova a programban ellenkezett és majdem felágaskodott), nyújtáskor a szűk nyak és olyan feszes hát, hogy a lovas úgy pattog mint a kecskének az a bizonyosa a deszkán az lehet, hogy pozitívum, de én eddig nem így tudtam.
Nem beszélve arról, hogy Charlotte Dujardin nem gazdag familia csemetéjeként érte el azt amit, hanem Carl Hester belovaglójaként (aki szintén lentről kezdte). Eredetileg Carl Hester számára vásárolta az egyik tulajdonos a fiatal Vallegro-t. Carl Hester pedig (annak ellenére, hogy tisztában volt vele, hogy Vallegro istállója egyik legtehetségesebb lova) tanítványának és egyben alkalmazottjának adta át a lovat lovaglásra, mert úgy gondolta, hogy Vallegro-hoz jobban illik Charlotte lovaglási stílusa (ez már önmagában magasra értékelendő). Ráadásul (talán mert Carl Hester military lovasként kezdte) a lovaikkal többet járnak terepre, mint amennyit a négyszögben vagy a fedelesben idomítanak, és minden lovuk naponta jár a legelőre.
Tehát ízlés dolga, behalni sem kell tőle, de ha már oly gyakran elhangzanak az alázat és tisztelet szavak, akkor ezeket nem csak a múltbéliekkel szemben kéne gyakorolni...

Halász Péter lovas edző · https://www.facebook.com/tudatoslovas/ 2013.12.30. 10:42:40

A szorgalmas, kitartó munka mindig tiszteletre méltó, ám nem mindegy, hogy milyen szaktudás van mögötte. Lehet szorgalommal és kitartással elrontani egy lovat... és lehet olimpiai bajnokká nevelni. Az is lehet, hogy kiváló lovat nevelünk, és mégsem lesz olimpiai bajnok, pedig esetleg jobban "működik", mint az olimpiai bajnok ló...

cserszegi lajos 2013.12.30. 18:15:29

Lelkes amatőrként azt gondolom, hogy míg a Dujardin-Valegro páros az lazaságot és az elengedettséget példázza, addig J. Neckermann lova a nagyfokú összeszedettséget és feligazítottságot. Érdekes hogy az feligazítottságot az idő múlásával hogy felváltotta a mélyre lovaglás. Én amatőrként Valegro-ra és az elengedettségre voksolok.

delejezoe 2014.01.02. 21:17:42

Hm. Hát, ki mit néz. (Ide kéne két fénykép, a videokból kivéve, de kommentáló nem szúrhat be, úgy látom.)
süti beállítások módosítása