Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Hány ütemű a vágta?

2014. április 17. 08:29 - patkószeg

_V3B9874_s.jpg

A választ mindenki rávágja - három!

A három ütem: külső hátulsó, belső hátulsó és külső elülső együtt, majd belső elülső. Ezt követi a lebegési fázis. Ha jobb kézen halad a ló, akkor az első ütemben a bal hátulsó láb ér talajra, a második ütemben a jobb hátulsó és a bal elülső láb egyszerre, a harmadik ütemben a jobb elülső láb dobban a földre. Mindezek után, a lebegési fázis következik, amikor mind a négy láb a levegőben van.

De ez nem csak így lehet.

Molys Elemér a következőt írja: "Egyedül csak az iskolalépés által tudja a lovas elérni azt, hogy az ügetés minden fajtájában a ló helyes, szabályos, de emellett szép, lendületes, könnyed mozgást fejtsen ki. Hasonlóképpen vágtatásban is a 3-as ütemű és a 4-es ütemű (iskolagalopp, galoppád), valamint a 2-es ütemű (redopp) vágtatást az iskolalépés érleli meg."

Hasonlóképpen ír Keméry Pál: "A perdülés a legrégibb gyakorlatok egyike...A ló magasfokú hosszhajlítása iskola vágtában, lendületének teljes fenntartása és az átengedőség a biztosítékai a helyes végrehajtásának...A helyesen lovagolt perdülésnél minden egyes vágtaugrást élesen elhatárolhatjuk és megszámolhatjuk. A perdülés gyakorlását akkor kezdheti meg a lovas, ha a lova körön redoppban már helyesen jár."

Száz éve még a magyar lovaskultúra 2, 3, 4 ütemű vágtát is ismert!

A campagne (normál) vágta három ütemű jármód, a három patadobbanás után lebegési fázis következik.

Az iskolavágta a campagne vágtához hasonló, de négy ütemű, lebegési fázis nélküli jármód.

A redopp a campagne vágtához hasonló de két ütemű, lebegési fázis nélküli jármód.

Somogyvári Anett kiváló fotóján Zita lovam jobb kézen iskolavágtában jár! A jobb elülső lábát (negyedik ütem, az előző vágtaugrás utolsó üteme) Zita már emeli, azon nincs súly. A bal hátulsó láb hordja a ló teljes terhét (első ütem). Ez azt mutatja, hogy a negyedik ütem és az első ütem között nem volt lebegési fázis! Ha Zita jobb kézen (ellenvágtában) járna, akkor jobb elülső lábának a levegőben kellene lennie, hiszen a bal hátulsó lábnak a lebegési fázis után, azután kellene a földre érnie, hogy mind a négy láb egyszerre a levegőben volt!

Az is világosan látszik, hogy a jobb hátulsó láb hamarabb fog földet érni (második ütem), mint a bal elülső (harmdik ütem), azaz a mozgás négy ütemű. A képen az látszik, hogy az iskolavágta négy ütemű, lebegési fázis nélküli jármód!

Lehet, hogy kissé bonyolult, de jó képnézegetést, számolgatást és gondolkodást kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr856045149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása