Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Nem piaffe-ozni akarok!

2014. május 08. 06:49 - patkószeg

10313811_863841096975326_7534761134890367023_n.jpg

Piaffe-ozni persze akarok, de annak ellenére, hogy a piaffe a díjlovaglás csúcsfeladata nem ez a célom. Nem ügetésben akarok iskolajármódban lovagolni, hanem vágtában: a négyütemű iskolavágtában, illetve a kétütemű redoppban és terre a terre jármódokban! A piaffe csupán előfeltétele ezeknek a jármódoknak. Hiszen hát hogyan is tudna vátában iskolajármódban járni a ló, ha ügetésben nem tud? (A piaffe az ügetés iskolajármódja.)

És persze a vágta iskolajármódokat sem öncélúan, cirkuszi feladatként szertném. Azt szeretném, ha a lovam vágtában is végletesen szabályozható, végletesen rövidíthető és fordítható lenne. Szeretném, ha vágtában is bármelyik irányban tudna haladni: előre, oldalra és hátra!

Elődeinkhez szeretnék hasonlítani! Őket mindig iskolajármódban ábrázolták! Az elmúlt évszázadok magyar lovas ábrázolásai szinte kivétel nélkül iskolajármódot mutatnak!

(És, hát persze azt is hozzáteszem, hogy aki nem érti, hogy a piaffe csupán előkészítő feladata a vágta iskolajármódjainak, az nem is fog mintaszerűen paffe-ozni.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr946131493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása