Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Légy befogadó!

2014. július 26. 07:15 - patkószeg

10489954_754588824603779_1660450643453189911_n.jpg

Légy befogadó, nyitott az új gondolatokra! Akár olyanokra is, amelyek teljesen eltérnek attól, amit a környezet elvár, vagy sugall.

Ne gondold azt, hogy ha valaki másképp csinálja, akkor az bolond, vagy idióta!

A fenti fotó mindezt egyszerűen szemlélteti. I. Ferenc József császár és király látható rajta. Ülése teljesen eltér napjainkban megszokottaktól. Akkor ez volt a szabványos, az elvárt ülés.

És ne gonlolja seniki, hogy manapság sokkal jobban értünk a lovagláshoz, mint elődeink és, hogy a kép elkészítése óta milyen sokat fejlődött a lovaglás, lókiképzés!

Légy inkább befogadó!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr36539997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csigás Zoltán 2014.07.26. 09:56:07

Mivel nekem még volt szerencsém tényleges huszártisztektől tanulni, az én ülésem is kb. ilyen, és így is tanítom! Azt gondolom erről, hogy akkor amikor a lovat még általánosan használták, harcban a lovas tudása és a ló gazdája iránti lojalitása élet-halál kérdése volt, mindent kitaláltak a lovaglásról és a ló képzéséről, szerszámzatáról, volt erre pár ezer év! Nem most, amikor a lovaglás maximum sport vagy hobbi fognak ebben korszakalkotó újításokat bevezetni!

delejezoe 2014.07.26. 13:52:27

Én láttam Ádám Zoltán huszár alezredest lovon, na, őneki nem ilyen volt az ülése.
(...Ádám Zoltán huszár alezredes, lovaglótanár 1899-ben született és 1990-ben halt meg. Az érettségi után elvégezte a Ludovika Tiszti Akadémiát, majd az I. világháború olasz frontjára vezényelték. Az I. világháború után Endrődy Ágostonnal és Németh Dezsővel együtt végezték el Budapesten a lovaglótanárképzőt. Néhány a Ludovika Akadémián lovaglótanárként eltöltött év után Örkénytáborba került a berlini olimpiára készülő díjugrató válogatott keretbe. Többéves csapatszolgálat, törzstiszti iskola után újra, már lovaglótanárként helyezték vissza az Európa - hírű lovaglótanárképző iskolába Örkénytáborba. Tanítványa volt többek között Némethy Bertalan is...)

kandare 2014.07.26. 15:06:28

Így van! A fenébe Caprillival, az Örkénytáboriakkal ... stb. (végtére is kik ôk egy császárhoz, királyhoz képest), a fenébe a modern kor hóbortjaival és divatjaival (mint a zárt és könnyített ülés)!
Sôt a farokrépát is csonkoljuk!

Csigás Zoltán 2014.07.27. 20:48:45

Szívesen vitatkozok bárkivel, aki vállalja a nevét! :-)

kandare 2014.07.28. 08:06:54

@Csigás Zoltán: miért, a név mennyiben releváns? Hogyan befolyásolja az érveket? :)

Csigás Zoltán 2014.07.28. 09:00:15

Úgy, hogy én vállalom a nevemet, az arcomat is, akár a végzettségeimet is meg lehet nézni ez alapján! Te pedig egy nicknév mögül beszélsz "okosakat"! Egyébként Caprilli és az utána következők a sportlovaglásban előnyös technikákat fejlesztették ki, mivel akkorra már a lovas harc háttérbe szorult, de attól még a régebbi ülésformák az éles helyzetekben jobbak voltak! Egyébként, csak meg kell nézni, hogy pl. a mongolok, vagy a sivatagi arabok, ahol még mindig nem sport vagy hobbi a lovaglás, ülése melyikhez hasonlít jobban! És azért az biztos, hogy bármelyik 10 éves mongol gyerek, bármikor leiskolázza bármelyik világ vagy olimpiai bajnok lovast bármelyik szakágban!

kandare 2014.07.28. 10:44:53

@Csigás Zoltán: igazad van! Tehát nem az érvek számítanak hanem az, hogy ki írja mert akkor lehet személyeskedni.
Ha viszont a tényeknél maradunk akkor megállapítható (lsd. a lovaglás igen terjedelmes szakirodalma), hogy a lovas játékok, viadalok, versenyek a harcászat mellett szerves részét képezték és képezik a lovaskultúrának és a lovastudás, lókiképzés megmérettetésére használták és használják a mai napig.
A nyitott ülésrôl:
A nyitott és a zárt ülés közötti legalapvetôbb különbség a teher eloszlása a ló hátán. A nyitott ülés esetében szinte a teljes súly a ló hátára kerül amíg a zárt ülés esetében egy jelentôs része a combokra ill. a kengyelre tevôdik át, valamint lehetôvé válik a könnyített ülés. A könnyített ülés vágtában nagyobb sebesség elérését, ügetésben és vágtában is a ló kímélését és ezáltal nagyobb távolságok leküzdését, ugratásnál pedig nagyobb akadályok abszolválását tette lehetôvé. (Nyitott ülésnél az ugratás hátra vetett felsôtesttel történt).
Egyébként Bent Branderup is csak megfelelô képzettségi szint elérése, izomzat felépítése után javasolja a nyitott ülés használatát, pontosan a ló hátának fokozott terhelése miatt.
Annak a lehetôségét pedig, hogy bármelyik 10 éves mongol gyerek bármelyik olimipiai szakágban bárkit leiskoláz nem vitatom, de tényként kezelni csak akkor fogom ha ez megtörtént.

delejezoe 2014.07.29. 21:12:45

Ha nincs ügetés a feladatok között...

kandare 2014.07.29. 22:14:11

@delejezoe: ugyan! Egy vacak olimipiai szint megütése egy 10 éves mongol kisgyerek számára semmiség. Szerintem a lovon háttal ülve is megcsinálja. Sôt még a lovat is kiképzi hozzá. Mondjuk ló és lovasa is 5 éves a képzés megkezdésekor és mire mindketten 10 évesek olimpiát nyernek! Szerintem teljesen reális gondolat.
süti beállítások módosítása