Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Különválasztott segítségek

2014. október 30. 11:05 - patkószeg

A különválasztott segítség kifejezés lovas szaknyelvünk egyik legszebb fordulata, a szár csizma nélkül, csizma szár nélkül lovaglási technikát jelenti.

Sokan használják ezt a lovaglási technikát azért, hogy elkerüljék az egybevágó segítségek használatát. Egybevágó segítségnek nevezzük azt, ha a lovas csizmájával előre hajtja a lovat, miközben a szárakkal fékezi előremenetelét. Egybevágó segítséget nyivánvalóan nem szabad alkalmazni, hiszen a ló nem tud megfelelni az egymásnak ellentétes "utasításoknak", egybevágó segítségek hatására a ló merevvé, ellenszegülővé válik. A szétválasztott segítségek konzekvens alkalmazásával az egybevágó segítség alkalmazása elkerülhető.

A hagyományos magyar álláspont ettől kissé eltérő. Elődeink szétválasztott segítséggel csak a fiatal, vagy kevéssé képzett lovat lovagolták. Viszont a képzettség bizonyos szintjét már elért lónál alkalmaztak egyszerre csizma és szársegítséget. És nyilvánvalóan igazuk volt, hiszen nem csak egyfajta szársegítség és nem csak egyfajta csizmasegítség létezik. Amikor a ló a különböző segítségeket meg tudja különböztetni, akkor lehet egyszerre olyan szár és csizmasegítséget adni, amelyek nem mondanak egymásnak ellent.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr16846545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halász Péter lovas edző · https://www.facebook.com/tudatoslovas/ 2014.10.30. 11:33:36

Nekem is kedvenc témám. Érdemes a nagymesterekre hallgatni. Nem kell akarni feltalálni a spanyol viaszt. Persze a gyakorlat mindent eldönt. Nagyon sok kísérletezés, több ezer lóval és lovaglással eltöltött óra fogja megadni a lovasnak azt az érzést, amely minden helyzetre "kéznél" lesz.
süti beállítások módosítása