Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Idegen nyelv

2014. november 06. 11:31 - patkószeg

2011_11_21_nyelvtanulas.jpg

A nyelv, még az anyanyelv is tanyult nyelv. Senki sem születik nyelvtudással, még az anyanyelvet is évekig kell tanulni. De előbb - utóbb és többé - kevésbé mindenki mestere lesz saját nyelvének, az anyanyelvnek. Az idegen nyelv abban hasonlít az anyanyelvhez, hogy azt is tanulni kell és magas színtű ismeretére is el lehet jutni.

Mindezzel a lovak is így vannak. A fiatal ló fokozatosan tanulja meg a közösségi kommunikációt, ami akár bonyolult és összetett dolgok kifejezésére is alkalmas.

A különböző élőlények egymástól eltérő kifejezésrendszert használnak. Legjobb, vagy legismertebb példa erre a kutya és a macska érzelmeket kifejező farokhasználata közötti különbség.

A ló és lovas közötti kommunkiáció azért érdekes, mert azt mindkét félnek tanulni kell, az mindkét fél számára idegen nyelv.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr206869723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar_lovaskultura 2014.11.18. 19:47:41

Nagyon tetszik, az állítás, hogy ezt a nyelvet a lónak is és az embernek is tanulnia kell. Sokan azt hiszik, hogy nekünk kell lóul megnaulni . Erre már csak anatómai adottságaink folytán képtelenek vagyunk, miként a ló hangképző berendezesei sem alakalmasak az emberi beszédre. De a szakadék nagyobb, mint az anatómiai korlátok. Kész csoda, hogy a kölcsönös kommunikáció mégis leheteséges.
süti beállítások módosítása