Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A hátasló ideális alakja

2015. szeptember 14. 05:37 - patkószeg

fullsizerender.jpg

A világ lovas szakirodalmánk talán legszellemesebb ábráját Wiliem Müseler könyvében lehet találni, aholis a hátasló ideális alakjának képét szöveggel helyettesítette a szerző azért, hogy a kiképző ne a formában, hanem a belső tartalomban keresse a helyesen képzett ló különböző tulajdonságait. Az ábra szellemes, mégis megkerüli a problémát. Létezik ugyanis ideális forma. Sőt Josipovich Zsigmong azt is írja egy helyen, hogy a ló formájának ideálistól való eltérése, világosan mutaja a kiképző lovaglási hibáit.

De miként íjra le Josipovich a hátasló ideális alakját? A fenti (eredeti cikkéhez csatolt) ábra világosan mutatja.

  • Szorgalmasan a súlypont felé lépő hátulsó lábak, amelyek biztosítják a helyes egyensúlyt és a támaszkodást.
  • A lovas számára kényelmesen lengő hát, ami mutatja a ló kellő elengedettségét.
  • Enyhén feligazított és ívelt nyak úgy, hogy a zabla a ló csípőjének magasságában legyen, amely szintén a helyes egyensúlyt biztosítja.
  • Függőleges előtti orrhát, ami a nyitott toroktájat és ezzel együtt a ló oldalirányú hajlíthatóságát biztosítja.

Josipovich mindezt használati tartásnak nevezi. A használati tartásra a jólképzett lónak bármikor képesnek kell lennie. Használati tartás nélkül nem lehet megkezdeni a ló magasabb szintű kiképzését. A használati tartástól a ló olyan izmoltságot kap, amelytől napról napra szebb lesz, mozgása felfényesedik, lelke kivirágzik.

3 komment
Címkék: használati ló

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr347786348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar_lovaskultura 2015.09.16. 21:31:22

Müseler ábrája csakugyan szellemes. De abban a kiadásban, ami nekem van meg, Müseler nem a ló, hanem a lovas helyes testartását bemutató ábra van szöveggel helyettesítve. Abból indul ki, amiből Széchenyi Dénes: ha a lovas egy előírt külső formát erőltet magára, okvetlenül meg kell feszítenie az izmait, és merevvé válik. Széchenyi többet is ad: a labdázós gyakorlatokkal javasolja elérni a szükséges lazaságot és egyensúlyt, ami Müseler szerint is a helyes ülés kritériuma.

patkószeg 2015.09.17. 17:34:58

@magyar_lovaskultura: Lapozz tovább! Müseler kétszer lövi el a poént! :)

magyar_lovaskultura 2015.09.17. 22:13:39

Csakugyan. Pedig minden vicc csak egyszer jó.
süti beállítások módosítása