Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Ha kell ezerszer is...

2015. szeptember 20. 11:39 - patkószeg

lovassport_tortenete2_001.jpg

Ha kell ezerszer is elmondom, hogy kulturális étteremben csak az örkény (és így a magyar lovaskultúra) örököse, aki akadémista alapon gondolkodik. Nem csak a három alapjármódot ismeri és használja, hanem az iskolajármódokat is. Ezt képviselte Josipovich Zsigmond, aki az örkényi lovasok ikonja és aki Hans von Heydebreck tevőleges (!) segítője volt Gustav Steinbrecht hagyatékának rendezésében, a Das Gymasium des Pferdes kiadásában, ami az akadémista stílusú lovaglás egyik alapműve. De ugyan ez az akadémista gondolkodás olvasható ki az örkényiek írásaiból is és ez a gondolkodás, ez a megközelítés volt sikereiknek titka mind a két világháború között, mind azután!

3 komment
Címkék: Örkény

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr767802678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt Petrovicz 2016.01.06. 19:24:42

Néhány hónapja elbizonytalanodtam egy fontos kérdésben, ami ahhoz a kijelentésedhez kapcsolódik miszerint"Minden ló megtanítható az iskolajármódokra és magasiskolai feladatok végrehajtására." Most olvasgattam Hazslinszky Krull Géza gondolatait az iskolajármódok tanításáról, amelyben így fogalma: "Az iskolajármódokra nem minden ló alkalmas, tehát elsősorban válasszuk meg jól tanítványunkat. Csak természettől már öntartásos, szép mozgású, jól felépített, jó vérmérsékletű és felfogású, valamint igen acélos nyersanyag jöhet tekintetbe ..." forrás: Gondolatok a lovaglásról 229. oldal, 2001-es kiadás. Én csak a két lovam esetében látom az óriási különbséget és abban is bizonytalan vagyok, hogy pl. érdemes-e a fiatalabb lovammal dolgozni ebbe az irányba. Persze a hobbilovasok többsége szerintem állandó bizonytalanságban van, hogy jó irányba halad-e a lovával, már akit egyáltalán érdekel a kérdés. Engem igen, de nagyon sok a sötét folt és nincs tapasztalat.

patkószeg 2016.01.07. 07:53:05

Az iskolajármódok termszetes jármódok. A piaff-ot, a passage-t, de akár a vágta iskolajármódjait a redoppot, a carriere-t nem tanulja a ló, hanem vele születik. Az persze kérdés, hogy lovas alatt minderre lassabban, vagy gyorsabban, több, vagy kevesebb munkával lesz-e képes a ló. Hazslinszky-Krull Géza kijelentését a katonai költség és időhatékonyságra való törekvése fényében kell érteni. De minket, XXI. századi lovasokat, akiknek a lovunk szinte családtagunk, ez nem szabad, hogy befolyásoljon. Az együttlét, a boldogság, a harmónia és a közös út a fontos és nem a teljesítmény, nem az hogy bizonyos dolgokat egy hónap, vagy több éva alatt tanul meg a lovunk. :)

Zsolt Petrovicz 2016.01.07. 15:19:26

Ebben a megközelítésben természetesen érthető a magyarázat. Tehát kitartóan, lépésről-lépésre dolgozni a lóval. Köszönöm a választ!
süti beállítások módosítása