Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

"Rókatánc"

2016. július 01. 08:48 - patkószeg

hazslinszky_nagykepjpg.jpg

"A piaffe az iskolaügetés lábsorrendjében végzett ügetés helyben." - fogalmazta meg 1954-ben az örkénytábori lovas generáció még élő közössége. Nem tudjuk pontosan kik voltak a közösség tagjai, valószínűleg Keméry, Máchánszky, és dr. Kósa-Reznek részese volt. A meghatározás két lényeges elemet tartalmaz:

1. A piaffe feladatot nem ügetés, hanem iskolaügetés lábsorrendben hajtja végre a ló, azaz a piaffe-nak nincs kifejezett lebegési fázisa. Sokan azt állítják, hogy igenis van lebegési fázisa a piaffe-nak, de elődeink álláspontja világos: nem véletlen, hogy keméryék nem az ügetés, hanem az iskolaügetés kifejezést használták.

2. A piaffe ügetés és nem "ütemes, emelkedett mozgás" mint ahogyan azt a német álláspontot megfogalmazó Irányelvek állítja. Ez a magyar álláspont leglényegesebb eltérése a német megközelítéstől. Az ütemes, helyben végzett mozgás nem piaffe, az csupán "rókatánc". A piafe olyannyira ügetés, hogy Kókay szerint a piaffe tulajdonképpen "az ütem teljes függetlenítése a tempótól". Kókay állítása az évszázados magyar gondolatot tükrözi, hiszen Alistáli Nepomuk János könyvében ugyanezt lehet olvasni: "A fellebbi oskolában a' lónak ügetésbéli helyben való mozdulása (Piaffe-nek) neveztetik." Ennek kapcsán kell kiemelni Kókay örök érvényű mondását: "Jól véssük emlékezetünkbe, hogy a piaffe iskolázásának lényege és éltető eleme az előrefelé történő helyváltoztatás."

A piaffe-ban a ló fara lesüllyed, az alkar vízszintesig, a hátulsó láb patája a másik láb bokájának magasságáig emelkedik. Ez az ideális piaffe, gyakorlatban azonban a különféle lovak igen különbözőképpen hajtják végre:

1. A spanyol lovak piaffe-jának jellegzetessége az, hogy medencéjüket erősen elfordítják, úgymond maguk alá kapják magukat.

2. A porosz piaffe során a medence és a combcsont szögének csökkenése a leglátványosabb.

3. De piaffe-ozhatnak a lovak a térd és csánkízület erős hajlításával is.

Az biztos, hogy a kiképzőnek mind a négy pont hajlékonyságának növelésén fáradoznia kell, ami igen hosszú és nagy kitartást kívánó feladat. De piaffe során erősen figyelembe kell venni és el kell fogadni (!) a ló sajátosságait, itt is érvényes a főszabály, hogy az extrém nem természetes, a természetes nem extrém.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr808858074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása