Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A csizma 6 segítségadási módja

2017. augusztus 31. 06:28 - patkószeg

Direkt csizma

A ló hátsó lábának aktívizálása. A csizmaadással azonos oldali hátsó lábnak adott jel mely fokozza a megfelelő súlypont alálépést. Ezt a külső oldalon és a belső oldalon egyaránt alkalmazom. Aközben adom a jelet miközben mélyül a belső oldali ülőcsontom, akkor amikor egész folyamatában érzem hogy mélyül. Mert ilyenkor lép előre az az oldali belső láb. Ilyenkor van a levegőben.

Keretelő csizma

Ez a kerettartó csizma. Nem engedi, hogy a ló elsodródjon kifelé vagy befelé. Amikor a ló például belső csizma hatására nem a súlypont alá lép aktívabban hanem a belső első vagy hátsó mellett lévő lábak irányába lép el. Akkor a külső oldali csizmával keretet kell tartani vagyis meg kell állítani a rossz irányba elmozdulást. Erre szolgál a kerettartó csizmasegítség.

Belső csizma

Ez maga a hajlító csizma a belső oldalon Inside Lower Leg-nek hívja, e körül kell, hogy meghajoljon a ló. Helye nagyjából a heveder helyen van és e körül kell, hogy meghajoljon a ló. Amellett hogy kifejezett szerepet kap a belső ülőcsont a lábon lévő izmok nem szabad hogy feszesek legyenek. A felső test enyhe rotációjával kicsi feszülés jön létre a belső ülőcsonton és enyhe könnyülés a külsőn mely nagyban elősegíti a megfelelő hajlítást. A rotáció fentről kell hogy lefelé haladjon miközben ügyelni kell rá hogy a külső ülőcsont ne nyomódjon előre.

Külső csizma

A külső oldali hajlító csizma. Külső oldalon hajlítja a lovat úgy, hogy hátrébb van mint a belső csizma természetesen. Közben a külső oldalon nem szabad hogy le legyen nyomva a csípőcsont. A ló kezdeti lazításánál fel is lehet emelni többször a külső oldali ülőcsontot így jelezve a lónak szándékunkat a hajlításra.

Megelőző csizma

Megelőző csizma segítség ami azt gátolja, hogy a ló a hátsó lábával túlságosan ferdén belépjen maga alá. Ugyanígy ezt a külső oldalon is. Belső oldalon ezt a belső csizma segítséggel tudom gátolni külsőm pedig a külsővel. Ezt angolul preventing leg-nek hívják mert ez meg kell előzze nehogy megtörténjen.

Összeszedő csizma

Összeszedő csizma mely feladata rövidíteni a hátsólábak hátrafelé tolásának a többletét. Hasonlít a direkt csizmához a jeladási módja, annyi a különbség, hogy ezt a csizmasegítséget korábban adom már amikor felemeli a hátsó lábát a talajtól. Akkor adjuk amikor a lovas belső csípőcsontja utoljára van magasan!! Pl: összeszedett ügetésbe, piaff stb..

Ezek a csizmasegítségek nem egyenlő erősségűek. De befolyással vannak egymásra. A lovas magas szintű koncentrációját igénylik és kiváló ütemérzéket.

Cseppentő Réka írása

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr1912791832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyuszi Varga 2017.09.04. 16:48:44

Hasznos információ. És mint minden információ, ez is felvet egy következő kérdést. nekem az lenne a kérdésem, hogy melyiket hogyan kell helyesen kivitelezni?
süti beállítások módosítása