Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Tudta, hogy egy egyszerű Google keresés...

2018. április 21. 12:28 - patkószeg

Tudta, hogy egy egyszerű Google keresés több számítást igényel, mint amennyi szükséges volt ahhoz, hogy az Apolló 11 embert juttasson el a Holdra? Szédületes és szinte követhetetlen, hogy mennyit és milyen tempóban fejlődik az emberiség.

De!

b8616b55fbf4bf9223c2ea7a34cbc205.pngDe mindez nem vonatkozik a lókiképzésre. Bár szeretünk hinni a fejlődésben, szeretjük azt gondolni, hogy okosabbak vagyunk elődeinknél, szeretjük azt hangoztatni, hogy a XX. század a lovaglásban egészen különleges volt - mindez azonban nem igaz. A lókiképzés - katonai csúcstechnológiaként - a ló háziasítása óta az egyik legfontosabb tudománya, mondhatnánk művészi szintre emelt tudománya az emberiségnek. És hát hideg fejjel, érzelmeinket félretéve hogyan is gondolhatnánk azt, hogy 6.000 év után bármi újat ki lehet találni. Különösen a természettől elidegenedett emberként, kiváltképp akkor, ha maga a tudás, az elődök tudása, 6.000 év kultúrája van feledésben.

A mellékelt képen II. Ramses, több, mint háromezer éves ábrázolásán a kocsiba fogott lovak iskolajármódban, kétütemű vágtában láthatók úgy, hogy a fáraó nem fogja a szárakat. Ki képes ma erre? Hogy is gondolhatnánk bármiféle fejlődésre?

Nemhogy fejlődött volna a lovaskultúra, de a fasorban sem vagyunk, barátaim.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr4613852896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panyi György · http://envokazoregsam.blog.hu/admin/stat/top 2018.04.21. 12:41:14

Egyetértek.....! És szerintem nem sokat tévedek, ha azt mondom, hogy ez a tudás tartotta fenn és emelte magasba az egyiptomi, illetve az asszír birodalmat is, ugyanis hatalmas katonai fölényre tettek szert általa....!
süti beállítások módosítása