Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Ugrásváltás

2018. július 10. 07:37 - patkószeg

Mint ahogyn a jármódoknak, úgy az ugrásváltásnak is van iskolaváltozata, ami látványban gyökeresen eltérő attól az ugrásváltástól, amit megszoktunk. A vágta iskolajármódjainak (iskolavágta, redopp) ugyanis nincs lebegési fázisa, ezért az ugrásvátás ezekben a jármódokban nem a levegőben történik, hanem egy teljesen befejezett vágtaugrás után egyszerűen egy másik kézre végrehajtott vágtaugrás következik. Az iskoaugrásváltás így inkább az úgynevezett egyszerű ugrásváltáshoz hasonlít (vágta - lépés - vágta) azzal, hogy nincs közbevetett lépés.

Az a ló, amelyik képes az iskolaugrásváltásra biztos, hogy képes campagne ugrásváltásra, a campagne vágta lebegési fázisában végrehajtott váltásra. Idegen nyelveken ezért nevezik a campagne vágta ugrásváltását repülő ugrásváltásnak.

A modern versenysportban egyedül a perdülésben használnak négyütemű, lebgési fázis nélküli iskolavágtát. A kűrökben azért látni csak nagyon ritkán irányváltoztatást perdülésben mert azt csak az iskolaugrásváltásra is kiképzett ló képes végrehajtani. Más kérdés, hogy valószínűleg a díjlovas bírók (a campagneugrásváltáshoz szokott szemükkel) hibásnak értékelnék az irányváltás iskolaugrásváltását.

Szólj hozzá!
Címkék: ugrásváltás

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr2014103983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása