Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Bent Branderup intelme

2019. december 06. 08:48 - patkószeg

A dán magasiskolában eltöltött egyhetes továbbképzésem végén Bent Branderup két idézettel indított útnak. Az első Nuno Oliveira mondása:

"Sajnos a sporlovaglás mára teljesen nélkülözi a művészetet. Cirkuszi mutatványként, különösebb kifejezőerő és könnyedség nélkül, mechaniksan mutatják be a megkívánt feladatokat. De a művészet nem nékülözheti a könnyedség szépségét. A lovaglás művészetét mindenáron meg kell őrizni az, mivel az európai kultúra és civilizáció része."
(1965.)

Oliviera mondása könnyen értelmezhető sportellenességnek, de nem az! Ellenkezőleg! A sport kultúrált művelését szorgalmazza. Ugyanez áll a másik idézetre, ami Egon von Neindorff mondása:

"A sportfeladatokat mechanikusan, kimaradó hátulsó lábakkal, elejére esett lovakkal művelik. Ezért merevek a lovak. Az igazi összeszedettség, a teljes átengedőség, a könnyed vállakat eredményező energia és az ülés előtti lovak jelentik a lovaglás művészetét, amit szíveskedjenek megőrizni."
(2003.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr9215340590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása