Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A lókiképzés bázisa a lelki és testi egyensúly

2020. április 08. 11:37 - patkószeg

Egyensúly, békesség nélkül nem működik semmi - a lóval való foglalkozás sem. A nyugalmi helyzet, az állandóság megkerülhetetlen. A lókiképzésben a lelki egyensúlyt a lovas vezető szerepének érvényre juttatása, ménesvezéri helyzetének határozott elfoglalása jelenti. Erről keveset írnak a lovas könyvek, az elődök. Azért mert ötven, száz, kétszáz éve mindez temészetes volt, az emberiség általános ismeretét képezte, magyarázatra nem szorult. Ha valaki mégsem értené, mire gondolok, akkor fáradjon ki a hortobágyi Szent György napi kihajtásra és csodálja meg, hogy ballag a gulya, vagy a nyáj a számadó után. Ott aztán ténylegesen látszik a követő magatartás, a vezető teljes elfogadása.

A testi egyensúly az oldalirányú egyensúlyt (az egyenességet) és a hosszirányú egyensúlyt jelenti, vagyis azt, hogy mind az egymás melletti, mind az egyoldali lábaknak egyenlő terhet kell hordaniuk.

A kiképzésben minden csak ezután következik!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr9915598626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása