Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kutyaiskolában a második órán... - a lovasok elfelejtették

2020. május 08. 08:52 - patkószeg

Háromfajta lovas létezik:

  • Az iskolalovas üléssel lovagol, a szárakat és csizmákat csak szükség esetén, az ülés segétségeinek megerősítésére, érvényesítésére használja. A szárak és csizmák alaphelyzete tétlen. Mindez azt jelenti, hogy az elsődleges segítségeknek (a testbeszédnek, ló hátán az ülésnek) elsőbbsége van a másodlagos (szár, csizma, pálca, hang) segítségekkel szemben.
    A stílus előnye:
    • Ló és lovas egy testté, egy gondolattá alakul.
    • Biztosítja a lovas testi épségét, még idős korban, hetven, nyolcvan évesen is megmarad lovaglási képessége, teste nem használódik el.
    A stílus nehézsége:
    • Elsajátításához magasan képzett oktatóra van szükség. (Másokat megfigyelve, vagy a lótól, mint a "legjobb mestertől" nem lehet megtanulni.)
    • Elsajátításához magasan képzett lóra van szükség. (Napjainkban, magasan képzett lovak hiányában a lovasnak magának kell a lovát magas szintre képezni.)
    • Elsajátításához hosszabb idő és nagy kitartás szükséges.
  • A campagne lovas egyszerre használja az ülés segítségeit a szárak és a csizmák segítségeivel, számára az elsődleges és másodlagos segítségek egyenrangúak.
    A stílus előnye:
    • Elsajátítása a lovas számára egyszerűbb (de nem egyszerű), tömeges (katonai) képzésben használata ezért indokolt.
    • Ló képzése egyszerűbb és gyorsabb gyorsabb
    • A képzés egyszerűen szabályokba foglalható, mert a másodlagos segítségek tanult nyelvet jelentenek mind a lónak, mind a lovasnak. (Bármilyen másodlagos segítség, bármilyen értelemmel felruházható.)
    A stílus nehézsége:
    • Ló és lovas kapcsolata kiválóvá alakítható, de bizonyos korlátai vannak.
  • A modern lovas nem dolgozza ki az ülés segítségeit, természettől elidegenedve testbeszéde tökéletlen, így lóval való kommunikációjában szinte kizárólag a másodlagos segítségeket, a szárakat és a csizmáit használja. A probléma ezzel az, hogy az elsődleges segítségeket, a testbeszédet (lovon az ülés segítségeit) nem lehet beszüntetni, így, bár a lovas nem figyel ülése segítségeire, azok hatnak és óhatatlanul ellentmondásba keverednek a szárak és csizmák segítségeivel. Ez a lovat összezavarja, ló és lovas kapcsolata zavart lesz, a ló feszültté válik, ló és lovas állandó veszekedésbe süllyed.
Mindezt a kutyaiskolában a második órán tanítják: ember és állat kommunkikációjában az optimális, ha 70% a testbeszéd, 20% a mimika, 10% a beszéd.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr7315670324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása