Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A magasiskola (lovasakadémia) három szakasza

2021. március 02. 07:58 - patkószeg

Elődeink szerint úgy a használati (campagne) iskola, mint a magasiskola három szakaszra oszlik.

"Minden magasiskolára kiszemelt lónak előbb a használati lovaglás  idomítási időszakain kell átesnie, csak azután vehető iskolaidomításba. A használati (campagne) iskola képzése képzése a három alapjármódban (lépés, ügetés, vágta) zajlik, a ló csűdben és csánkban részben hajlított. A használati időszak végére a ló alkalmassá válik a konchajlításra, ezzel együtt az iskolaegyensúlyban való mozgásra. A magasiskola három része: 

  • Alacsony iskola: A ló képessé válik a három jármód iskolaegyensúlyban történő végrehajtására, egy az alacsony iskola jármódjai: (az iskolaállj, azaz a féllevade), az iskolalépés, iskolaügetés, iskolavágta. A jármódok jellemzői: a konchajlítás következtében a ló felső vonalának lejtése, elejének látszólagos megnövekedése, puhább, rugalmasabb, kerekdedebb, emelkedett mozgás.
  • Magasiskola: jármódjai a piaffe és a passage.
  • Földfeletti iskola: feladatai a levade, mezair (levade térnyeréssel) és az iskolaugrások.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr8316446906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása