Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kengyelhossz (1/5): Horthy és a Képes Krónika

2012. szeptember 17. 14:16 - patkószeg

A cím kicsit pontatlan, hiszen pontosan fogalmazva nem a „kengyelhossz”-ról, hanem a kengyelszíj helyes hosszúságúra való beállításáról szeretnék az alábbiakban értekezni, de a hazai lovas zsargon már csak így fejezi ki magát. Meg hát persze bonyolult címmel mégsem kezdődhet az amúgy is csak a szakmát igényesen művelni kívánókat érdeklő poszt! Sőt be kell, hogy valljam, most, így a címet nézegetve még magamnak sem kezd izzadni a tenyerem az izgalomtól. Mégis bele kell, hogy vágjak, hiszen manapság öt díjlovasból négy helytelen kengyelhosszal lovagol és már a felszálláskor vesztes helyzetbe kerül, olyanba, amelyben még esélye sincs a helyes lókiképzésre, sőt még arra sem, hogy az így-úgy kiképzett lovát képzettségének megfelelően lovagolja, azon ne rontson már a felszállás pillanatától kezdve.

horthy.jpgSzóval, ha az a kérdés hogy milyen a helyes kengyelhossz, a jó válasz az, hogy az lehet ilyen is, meg olyan is. A helyes kengyelhossz szélsőséges mértékben lehet különböző! Csak, hogy egy példát említsek, a napjainkban zajló Horthy vita kapcsán az előkerülő lovasképeket nézve az lep meg, hogy Horthy, bár mindig a legtökéletesebb katona imágóját tudta magáénak, mégis minden képen a katonai szabályzattól eltérő üléssel (értsd, annál jóval hosszabb kengyelcsatolással) lovagol. Nem különös? Most akkor a kormányzó helyes, vagy helytelen kengyelhosszal lovagolt? (Nevetséges lenne azt állítani, hogy helytelent használt volna.)

képeskrónika.jpgSőt! Ha már a múltba tekintünk vissza, vajon van-e a kengyelhossz kapcsán magyar hagyomány, kell-e valamihez tartanunk magunkat, vagy csak a nemzetközi trendeket kell-e követnünk? Szintén csak a különös jelzőt tudom alkalmazni arra is, hogy míg a magyar könnyűlovas, lovasíjász hagyományok alapján a modern üléshez közelítő balanszülést feltételezhetnénk elődeink sajátjának, mégis, például a Képes Krónika lapjain szinte kizárólag ennél hosszabb kengyelcsatolást, a klasszikus ülésnek megfelelő hosszúságot ábrázolnak!

A cikk második részét ide kattintva találod!

4 komment
Címkék: kengyelhossz

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr274783378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realcowboy · www.pknranch.hu 2012.09.17. 14:59:34

a magyar hagyományok szerint egy dolgot biztosan állíthatunk. a csikósok mindig a megfelelő kengyelhosszt állították be. bár a patrac esetében már ott is lehetnek furcsaságok. :D

realcowboy · www.pknranch.hu 2012.09.17. 15:03:41

egyébként azt elég furcsa dolognak tartom, hogy amikor hozzám kerül valaki, hogy lóra üljön, ha volt némi "előképzettsége", akkor rosszul lesz, ha kicsit hoszabbat állítok neki, mint egy ugró lóhoz kellene ugráshoz. ráadásul western nyeregben elé vicces is a túl rövid kengyel.

kandare 2012.09.21. 08:33:17

Nevetséges lenne azt állítani, hogy helytelen kengyelhosszt használt Horthy? Én úgy fogalmaznék, hogy olyat használt, ami neki kényelmes volt... A képen is jól látható, hogy a ló számára ez már már kevésbé kényelmes (lsd. fűrészbak állás, beejtett hát)

rapika11 2012.10.02. 11:46:10

Van egy olyan álláspont, hogy akkor helyes a kengyelhossz, ha a lovas a nyeregben ülve térdeit nem nem felhúzva és a sarkait is lefelé helyezi (mély ülés) akkor a lábfej bokából történő megemelésével és befelé fordításával a kengyelbe kényelmesen belehelyezheti a lábát. Úgy gondolom ez egy követhető gyakorlat.
süti beállítások módosítása