Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Elsődleges és másodlagos segítség

2013. november 16. 07:58 - patkószeg

A precíz lovaglás során a kiképző megkülönbözteti az elsődleges és másodlagos segítségeket.

Az elsődleges segítség az ülés. Az ülés segítsége a lovas súlypontjának megváltoztatása, illetve az egyik, vagy mindkét ülöcsont felemelése, terhelése, valamint a lovas törzsének rotációja, azaz a vállak és a csípők elfordítása a párhuzamos helyzettől.

A testúlyról alapvetően azt kell megállapítani, hogy a campagne lovaglásban a lovas követi a ló súlypontváltoztatásait. A military versenyek terepnapja erre a legjobb példa. Ez a versenyszám az, ahol leginkább önállónak kell a lónak lennie, a lovas szerepe nem beavatkozó: súlypontjával a ló súlyponját követi. Az iskolalovaglás a másik véglet! Az iskolalovaglás során a lónak kell teljes mértékben követnie a lovas súlypontváltásait. Az előre helyezett súlypont az iram fokozását, a hátra helyezett testsúly a rövidítést, az oldalra helyezett testúly az oldal irányú mozgást jelzi.

Az ülőcsontok használata sem túl bonyolult. Az ülöcsont egyoldali felemelése (illetve a másik erősebb megterhelése) a hosszhajlítást jelzi. A hosszhajlításnál nem a súlypontot kell oldalra helyezni, hanem az egyik ülöcsontot kell felemelni, a másik fokozott terhelése mellett. (Jól követhető ez Harry Boldt könyvében a Das Dressurpferdben!) A ló ennek megfelelően reagál: a helyes hosszhajlítás egyik jellemzője, hogy a belső oldalon a nyereg úgymond leesik, a ló a hátát azon az oldalon lesülyeszti. 

Mindkét ülőcsont egyszerre történő felemelése (ez a comb zárásával lehetséges) a zárt üléspozíció felvételét jelzi. A lovas ezzel lehetőséget ad a ló hátizmainak nyújtására, amire a ló lépéseinek, vagy ugrásainak nyújtásával reagál. A combok lazításával a lovas nyílt ülést vesz fel, ülőcsontjaival teljes mértékben a ló hátára terheli súlyát. A ló hátizmait és lépéseit, ugrásait rövidíti.

A törzs rotációja során a lovas azt érvényesíti, hogy a ló vállai és csípői a lovas vállaival és csípőjével mindig párhuzamosak. A vállak csípőtől való elfordítása a lovat oldalirányban hajlítja.

Ha az elsődleges segítségekre a ló nem reagál a lovasnak azonnal másodlagos segítségekkel kell azt megerősíteni.

Másodlagos segítsget a szárakkal, öklökkel, a combokkal, valamint a csizmákkal lehet adni.

A szárak a nyak oldalán hatnak. Azok a vállat vezetik az ellentétes oldal irányába.

Az öklök a tarkó és a nyak magasságát, vagy mélységét szabják meg.

A combok a ló csípőit vezetik.

A csizmák a ló hátulsó lábainak szorgalmáért "felelősek". A csizma nem előrehajtja a lovat, hanem a szorgalmát fokozzák!

Ha ezekre a másodlagos segítségekre sem reagáll kellően a ló, akkor az adott helyen pálcával lehet segíteni. Ez vagy optikai segítség (csak az adott helyre közelít a pálca) vagy fizikai segítség lehet (meg is érinti a lovas a lovat).

2 komment
Címkék: segítségek

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr305636427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spanischereit 2013.11.16. 08:16:01

Mindig foglalkoztatott, de nem néztem még utána: a hangsegítség mennyire elfogadott, alkalmazott eszköz vajon?

patkószeg 2013.11.16. 22:22:13

@Spanischereit: Hmmm…A nagy okoskodásomban a hangsegítség kimaradt. A hangsegítség fontos. És miért is ne lehtene használni?
Dicséretre, élénkításre, nyugtatásra, a helytelen reakció jelzésére. Mindenre használható és a ló könnyen megérti.
süti beállítások módosítása