Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Shagya, vagy lipicai?

2014. szeptember 22. 07:54 - patkószeg

A XXI. század lovaglási stílusa az iskolalovaglás lesz. Ez ügyben, mi magyarok, különleges helyzetben vagyunk. A magyar könnyűlovas hagyományok a sportlovagláshoz hasonló iramú iskolalovaglást testesítik meg. Sokszor a kettő egybe is mosódik, de az iskolalovas kultúra felismerése nélkül nem érthetők meg a XX. század magyar lovasszakembereinek kiugró nemzetközi sikerei.

Az iskolalovas hagyományok azonban nem csak a lovaglási stílusban, hanem a lótenyésztésben is megjelennnek. A magyar fajták nem a szélsőséges, sokszor szinte hihetetlen sportteljesítményekre szelektált hibrid lovak. A magyar fajták évszázados tenyésztési szempontjai az együttműködőkészség, a mozgáskultúra és a hosszú használati élettartam voltak. Az iskolalovas stílus megjelenésével a hagyományos magyar fajták előnyei ismét értelmezhetővé válnak!

A gondolatmenet eredményeként óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy célszerű-e egyetlen fajtát kiválasztani és arra fajtára koncentrálva éleszteni újra nemzeti hagyományainkat? Ha a válasz igen, akkor az várható, hogy a világon mindenhol, mint a MAGYAR FAJTÁRA fognak tekinteni a kiválasztottra.

A választás nem egyszerű! És érdekes, hogy a hagyományokat követve a szín nagy prioritású. Mária Terézia óta ugyanis a legmagasabban képzett katonai lovak (a testőrség lovai) kötelezően "fehér" színűek. (Egészen világos szürkék.) De még korábbra visszatekintve a magyar történelemben, a fehér ló mindig is szakrális jelleggel birt. Ha a szín a "fehér", akkor a fajtaválasztás a shagya és a lipicai fajtára szűkül. Mindkettőnek van előnye és hátránya.

A lipicai ló választásával, a bécsi asszociáció miatt, mindenki egyből értené, hogy miről van szó. A lipicai ráadásul könnyen tanítható. A lipicai lovon mindenki el tudja magát képzelni, teljesen megfelel az iskolalovaglást művelő igényes szabadidőlovaglásra. A lipicai ló számossága fontos szempont, lipicai ló szinte minden faluban található. Fontos szempont az is, hogy a két háború között működő budapesti spanyoliskola lipicai lovakat használt, így használatuk bizonyos folytonosságot is jelenthetne.

A lipicai ló azonban el is választ. A sportlovasok nagyon kevéssé fogadják el. Sőt azt is gondolom, hogy ha piaffe, vagy passage feladatra képzik ki őket, akkor egyszerű rájuk sütni, hogy azokkal egyszerú, a lipicai arra született. A magyar sportlovasoknak ez könnyű felmentés lenne, hogy ők miért nem sikeresek ezekben a feldatokban, pedig meggyőződésem, hogy a sportsikerek záloga, a magyar lovaskultúra megújulásának kulcskérdése az, hogy a sprotlovasok átváltanak-e iskolalovaglásra.

A shagya szépsége vitán fölül áll. Könnyed, elegáns, a shagya a legkönnyebb katonaló. A shagya kitartó, törhetetlen. Amikor a lóválasztásra vonatkozó kérdésemet az idősebb lovasszakember-generáció tagjainak feltettem, kórusban és kivétel nélkül a shagya fajta mellett érveltek. Úgy tudom, a budapesti spanyoliskola felállítása előtt is komolyan felmerült a shagya használatának lehetősége. A testőrtisztek személyes használatra shagya lovakat tartottak. És, hát a shagya "magyarabb", a lipicai kicsit osztrák, kicsit szlovén, kicsit olasz fajta is.

A shagya ellen szól, hogy néha olyan élénk, hogy bizonyos szakértelem szükséges kezelésükhöz. Ezen túl figyelembe kell venni azt is, hogy a XXI. század embere testesebb az elmúlt korok emberénél, a shagya pedig tömegében csak bizonyos változataiban követte ezt a változást.

Mindkét fajta kapcsán felmerülhet, hogy napjaink elvárásaihoz képest "nem elég nagy a mozgásuk". Mindenkit megnyugtatok ez ügyben, hogy iskolaegyensúlyban minden ló mozgása felfénysedik, délceggé válik. Islolaegyensúlyban ezeknek a fajtáknak a mozgása is gyönyörűséggel tölti el a nézőt is és a lovast is!

A gondolatot folytatnatnám. A lényeg az, hogy, ha valamelyik fajta mellett döntés történik, tíz év múlva az lesz a magyar fajta.

(Vagy inkébb mégis gidránt használjunk? Esetleg kisbérit? Vagy egyb magyar fajtát?)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr966718463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delejezoe 2014.09.22. 15:17:58

De jó írás. Gratulálok.

-Roy- 2014.09.22. 20:54:04

Bár én nem számítok lovasnak, mert csupán belekóstoltam ebbe a világba, de az olvasottak, a szavazás és az élőben látottak alapján én a Gidránt választanám. Talán kicsit azért is, mert ez a ló szorul rá legjobban a "megmentésére" kis egyedszám, tulajdonságai ellenére méltatlanul háttérbe szorul és persze mert tetszik!

nyj 2014.11.18. 14:30:06

Én is a Shagya mellet állok. A Shagyaban benne van az arab ló könnyedsége, fordulékonysága, hűségessége. Az arab lovat 3000 éve ezen szempontok szerint tisztán tenyésztik és mielőtt tenyésztették volna, át kellett esnie egy teszten: www.youtube.com/watch?v=HlSS6FOA-yE ezért is a leghűségesebb fajta. Viszont az arab telivér kétségtelenül túl kis termetű, néha túl élénk. A Shagya viszont nagyobb termetű, tömegesebb, mégis fordulékony, ha kell robbanékony. Nem véletlenül használták ezt a lovat elődeink huszárlónak. Kifejezetten okos, így remekül képezhető a legmagasabb feladatokra is, de elég szívós ahhoz, hogy hosszú távokat lehessen megtenni vele terepen, ha kell a legtöbb Shagya jól ugrik 120cm fölött is. Nyilván Shagya tartóként én is elfogult vagyok, de szerintem a Shagya az ideális magyar fajta.
süti beállítások módosítása