Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Ettől kifekszem!

2016. szeptember 29. 07:38 - patkószeg

cdi3-jerez-maria-caetano-biso-jpg.jpegFrakk és bukósisak? Én ezt nem tudom "megenni"! Minek kell bukósisakban lovagolni a kiképzett lovat? Ez olyan számomra, mintha a saját kutyámat csak harapásbiztos lánckesztűben sétáltathatnám. Természetesen nem vagyok kobakellenes. Azt a fiataloknak minden helyzetben hordani kell - a balesetvédelem a legfontosabb. Szintén fontos ugratásnál, hiszen óvatosnak kell lenni. Sőt militaryban a testvédőt is feltétlenül viselendőnek gondolom. Na de hát, a saját magam által, a saját szájam íze szerint kiképzett lovon, sima homoktalajon? Mitől tart a lovas? Bukástól? Vagy attól, hogy a lova megbokrosodik és ledobja? Persze, ha a ló nem képezve van, hanem izgatva, akkor megértem. Sőt a frakkos bukósisak nekem pont ezt jelképezi. És hát igen, a díjlovas világ mára olyan lett, hogy a londoni olimpián a díjkiosztás után (!) a három lovas közül csak kettő mert visszaülni lovára. Így naná, hogy kell bukósisak.

És a kép többi részletére mit is írjak? Ferdinándy Géza bátyánk csak annyit mondott volna, hogy "Mi ez a parasztkrágli?" Mert ez az, ne szépítsük! A puccos mozgásról meg csak annyit állípítanék meg, hogy az extrém az nem természetes, a természetes az nem extrém.

kemrypl.jpgA ló napjaink divatjának megfelelően "mutogat", mert az orrhátnak oda kellene mutatnia ahová a ló lép. A képen látható esetben a lábtövek magasra emelését nem a vállak könnyedsége okozza, hanem a feszesen tartott szár! A képen a cikusztrot klasszikus esete látszik. Ahhoz persze, hogy a szárakat húzni tudja a lovas "hanyatt kell vernie magát", fel kell adnia ülésének egyensúlyát, ami a képen világosan látszik.

A fehér fáslik azt akarják jelezni, hogy milyen gondos a lovas: ő igazán szereti és félti a lovát, de ennek teljesen ellentmond az az izgalom, az a feszültség, ami a lóból árad. Olyan az egész, mint az a lovas, aki a közönség előtt mosolyog, hátul a bokor mögött meg jól megrépázza a lovát, ha az nem úgy teljesít, ahogyan akarja.

A pataharang a díjlovon meg egyszerűen a szakmai hozzá nem értés nyilvános beismerése. Hangsúlyozom, hogy díjlovon, mert nagy iramnál, ugratásnál helyes is lehet, de síkon a díjlovasok rövid iramát használava, csak akkor jön szóba a pataharang, ha a ló az elején jár. Az elülső lábak túlterhelése ugyanis az oka annak, hogy a ló csak a kelleténél később tudja felemelni elülső lábát és így azok a hátulsók mozgásának útjába kerülnek.

És mindez a facebookon lájközönt kapott! Hova jutott a modern lókiképzés... Josipovich Zsigmond, a modern díjlovaglás megteremtője csak zokog és zokog odafönn a mennyekben. A második képen Keméry Pál huszár ezredes látható. A képen tökéletes mozgáslú ló (könnyed vállak, erősen hajlított hátulsó lábízületek, egyensúly, feligazítottság, könnyed támaszkodás, stb.) és mintaszerű lovas (balanszülés, súlypont előremozdul, egyszerű fesztelen és természetes tartás, stb.) látható.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr7211751011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winkler Judit 2016.09.29. 14:38:42

Szerintem nagyon kicsinyes dolog egy ilyen oldalon leközölni egy teljesen lényegtelen témákkal foglakozó cikket.Elolvasva ezt, az jutott eszembe hogy az írója nagyon unatkozhatott és keresett valamit amit újfent lehet kritizálni.Csak hogy ez nem ad hozzá a lovas világhoz és egyfajta féltékenykedés is kiérezhető az egészből. Sejteni lehet, hogy a díjlovak cicomázása egy fajta díszítő elem ma már fellépésekkor de nem versenyen.Én magam részéről a fáslit jónak találom hiszen bemelegíti az inakat és rugalmasabbá teszi a speciális gyakorlatokhoz. A kobak fikázása pedig egyenesen megnevettettet hogy ez a legnagyobb gondja a kedves írónak. Teljesen mindegy milyen kiképzett egy ló mivel állat akármikor történhet baleset és a kobak nem a bizalmatlanságot jelképezi hanem azt hogy az ember a lovas sportoláshoz megteszi a biztonságos lépéseket.Ráadásul a képen egy fellepés látható ahol általában felfokozott állapotban vannak a lovak, teljesen természetes sőt kötelező a kobak viselete.Ez olyan mint ha a biciklizéshez ciki lenne kobakot venni ... Mindenki saját felelősségre hordja a kobakot de annak viselését cikinek( a ló felé való bizalmatlanságnak tekinteni) titulálni nem gondolom hogy jó álláspont.Nagyon siralmas hogy ilyen szinten tart valaki és ezt ilyen gőgösen meg is írja. .....

Csigás Zoltán 2016.09.29. 22:15:27

Szerintem meg inkább az a siralmas, ahová a "lovas világ" tart! A mostani "versenyzők" legtöbbjének köze nincs a lovagláshoz, még olimpiai szinten sem! Pattognak vágtában mint kecskeszar a deszkán! Kapnak egy automata lovat, felcicomázzák, de fosnak tőle! Az előző hozzászóló is "tudálékoskodik" de kiérződik, hogy halvány gőze sincs sem a lóról, sem a lovaglásról! :-) Egyébként pedig a fene sem féltékenykedik erre! A cikkel maximálisan egyetértek!

Winkler Judit 2016.09.30. 08:22:01

@Csigás Zoltán:
Hát ne csapjunk át személyeskedésbe ácsi kedves Zoltán!Nem tudod milyen szinten tartok és azt én sem,hogy neked mennyi közöd van a lovas világhoz.Félere ne érts, nem vonom kérdőre hozzáértésedet de láthatatlanba merész kijelentéseket nem írnék... Lehet véleményed természetesen de így ismeretlenbe a lovas tudást ne bíráld mert magadról állítasz ki bizonyítványt.. javaslom maradj a tárgynál úgy korrektebb :) Szerintem semmi felháborító nincsen a felcicomázáson miért ne legyen dekoratívabb? Manapság sok nő lovagol díjlovaglásban és nyilván jólesik nekik szépíteni egy előadásra kis kedvencüket. Egy versenyhelyzetben lévő ló többszázas tömeg előtt igen csak pörög ha látszik ha nem kevés lónak adódik meg hogy heti rendszerességgel nézzen szembe ilyen szituval. És mivel a verseny lovak elve érzékenyek ezért is lehet velük jól dolgozni ahogy én látom a környezetemben így várható hogy ott a para hogy az adott fellépésen pörögni fog de az is lehet hogy teljesen rendbe lesz. Ez az ugró akár Western stb versenyen is teljesen így van. Csak hogy a képen nekem úgy tűnik andalúz van aminek nem nagyon lehet máshogy behajtani a nyakát illetve köztudott az akciós különleges mozgásuk, emiatt igen közkedveltek a díjlovas szakágban. Teljesen mindegy hogy a képen a lovas hogyan kér a lótól így is átlagon felül fog mozogni. A másik képen egy átlagos alkatú és mozgású ló van. Szépen szárra van lovagolva és ennyi. Teszem hozzá hogy nagy kantár van a szájba és általában az olyan feszítő hatású, hogy a ló kénytelen száron len kinézetre. Míg az első képen ha csikózablával lovagolnák anatómia adottsága révén se nagyon kéne küzdeni azért hogy száron legyen. És mivel nagy mozgású lóról beszélünk valószínű szépen jön hátul is. Szerintem semmi baj azzal hogy lovakat kifejezetten erre a szakágra képeznek. Okosabbak könnyebben és látványosabban sérülés mentesen képesek végrehajtani a feladatot egy profi keze alatt. Inkább azt mondom hogy átlagos lovakkal nem kellene magas szintű díjlovas elemeket próbálgatni, mert se nem jegyzi meg a ló se nem képes végre hajtani, úgy hogy hosszútávon ne tegyen magában kárt. Minden lovas szakágazatban meg van a kijelölt ló fajták .Ott a Western talán menyek oda egy hanoverivel ? lehet végrehajtja de jót is tesz neki szerinted ? vagy a jól bevált western quarter horseval próbálkozzak ? Mindenki örül annak ha díjlovasként tud venni egy drága lovat ami nagy képességű és könnyen végrehajtható minden vele. Semmi értelme elrontott lovakat végigerőszakolni ezen az úton majd azt mondani én megcsináltam stbb.. mert nem mert a ló szenvedett a ló kelletlen volt sok ellenkezéssel nem szívesen hajtotta végre mindezt és nem is tett jót neki ahogy feljebb ezt már megjegyeztem. Ennyit gondolok az "automata lovakról " ahogy te nevezted és arról hogy félnek vagy ahogy te írtad "Fosnak" a versenyhelyzetben lévő lovaktól. Ám tudnék mondani olyat aki sokat ír lovas lapokban és embereket oktat de sosem látott lovával
versenyt és mégis bírál..
süti beállítások módosítása