Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Nem tudok napirendre térni...

2017. január 23. 08:20 - patkószeg

Az egyik lovas havilap a díjlovaglás kapcsán nagyinterjút közölt. Az utolsó kérdés így hangzott :"Mint már jó néhány éve ebben a sportban tevékenykedő ember, hol látod az előrelépés lehetőségét 2017-ben?" Válasz: "Azt gondolom, ha minden, díjlovaglásban tevékenykedő résztvevő korrektül teszi a dolgát, nem gondolkozva a "hogyan lehetne másképen?", sem pedig a "neki miért lett jobb az eredménye?" mondatokon, van előrelépési lehetőség a szakág összes területén."

Szerintem pedig pont ellenkezőleg: akkor van előrelépés, ha minél többen kezdenek gondolkodni. Azon, hogy hogyan lehetne másképpen. Utoljára olimpián 1936-ban volt magyar díjlovas! Világversenyen utoljára 1981-ben volt magyar csapat. Egyszer mégiscsak el kellene kezdeni elmélkedni azon, hogy hogyan és miért volt képes a negyvenes, ötvenes évek nemzetközileg is elismert helyzetéből ilyen mélységekre leküzdenie magát a hazai lókiképzésnek, lovasképzésnek. Hol vannak azok a lovasok akikre büszkék az edzőik? Hol vannak azok a legendás lovak, akikre évtizedek után is emlékezünk? (Ellenpéldáért kattins ide.) Gondolkodás, az okok feltárása, a jelenkor és a díjlovaglás elmúlt három évtizedének higgadt szakmai értékelése nélkül lehetetlen saját kultúránkhoz való visszatérés, lehetetlen a megújulás, lehetetlen komoly eredmények ismételt elérése.

1925266_680357705353957_1412831561_n.jpg

 

Sabine Oettel kurzus április 1-2-én a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában!

Részletek, és jelenkezés ide kattintva található

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr1712147049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása